Creditele in lei cu dobanda variabila, indexata in functie de evolutia indicelui Robor, sau ieftinit usor de la inceputul anului. Indicele Robor 3M, utilizat de cele mai multe banci la calculul dobanzii variabile pentru creditele in lei a scazut cu peste 5 procente, de la peste 6 procente la 5.74%.

Aceasta scadere a generat o scadere a dobanzilor pentru creditele noi acordate, in cazul bancilor care acorda credite noi pe baza indicelui Robor actualizat zilnic, la celelalte banci dobanda urmeaza sa fie modificata la inceputul lunii martie sau aprilie.

Cea mai mare parte a acestei scaderi a fost inregistrata in ultimele 2 saptamani, cand indicii Robor au intrat pe un trend de scadere, pe masura ce BNR a acordat lichiditati mai mari bancilor la licitatiile repo. In prezent si indicele Robor la un an a reusit sa treaca sun pragul de 6 procente.

De scaderea dobanzii Robor la 3 luni vor beneficia si putinii clienti care au accesat credite prin programul Prima Casa, majoritatea acestora alegand imprumutul in euro, care datorita valorii Euribor la 3 luni de doar 0.22% este mai ieftin cu aproape 4 procente fata de cel in moneda nationala.

Pe parcursul anului trecut, dobanda la creditele in lei a urcat cu peste 1 procent, odata cu scumpirea dobanzilor interbancare Robor pana la valori care au depasit 6 procente. Cresterea dobanzilor a venit dupa ce rata inflatiei a crescut ca urmare a deprecierii monedei nationale si a secetei puternice din 2012.

Din acest an doua banci, BCR si ING Bank, au renuntat sa mai ofere credite in euro, clientii acestor banci pot accesa doar credite in lei. O scadere in continuare a indicelui Robor reprezinta o veste buna pentru cei care au credite in moneda nationala, sau care doresc sa contracteze un astfel de credit, pentru ca doresc sa evite riscul cursului de schimb valutar.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)