Creditele in lei acordate pentru achizitia de locuinte au ajuns la aproape 7,6 mld. lei la finalul lunii septembrie, fiind cu circa 520 mil. lei peste nivelul din luna anterioara, potrivit datelor BNR. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, stocul a crescut de trei ori, scrie ZF.

Incepind din luna martie, ritmul de crestere al creditelor pentru locuinte contractate in lei s-a mentinut in jurul valorii de 500 mil. lei pe luna, cu un virf de 610 mil. lei in luna iulie. Astfel, ipotecarele in lei au ajuns sa reprezinte in septembrie aproape 18% din totalul finantarilor cu acest scop.

„Ne asteptam ca dinamica acestei categorii de creditare sa se mentina, cu sprijinul pro­gramului Prima Casa, avind in vedere ca dupa epuizarea in­tregii limite de 500 de mi­lioane de lei transferata de la ANL in septembrie-octombrie, gu­ver­nul a alocat suplimentar 400 de milioane de lei pina la sfirsitul anului“, comentaza Anca Aron, analist al UniCredit Tiriac, pentru Ziarul Financiar.

Pe de alta parte, imobiliarele in valuta au continuat declinul si au ajuns la echivalentul a 35 miliarde de lei (8 mld. euro), in scadere cu 200 mil. lei fata de august. Soldul creditelor imobiliare in valuta s-a redus cu 6% pe parcursul ultimului an.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)