Creditele neperformante ar putea atinge punctul maxim in lunile aprilie-mai, in principal din cauza cresterii cheltuielilor curente realizate de clienti in perioada sarbatorilor de Paste si a Rusaliilor, anticipeaza Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania. “Cea mai ridicata rata a creditelor neperformate s-a atins in al doilea semestru din 2011, de 14,4%, dupa care a scazut usor, insa cel mai probabil a fost o metoda de cosmetizare a portofoliilor de catre manageri. Un varf mai mare ar putea fi atins in lunile urmatoare, aprilie-mai, din cauza sarbatorilor Pascale si a Rusaliilor sau a altor factori”, a declarat Diosi, prezent la seminarul “Oportunitati de investitii in Romania”, organizat de OTP Bank si Asociatia de Afaceri Ungare in Romania (AAUR) la Budapesta, scrie Mediafax.

Domnia sa a precizat ca ulterior situatia se va imbunatati. “Anul 2012 este unul electoral, ceea ce va putea avea efecte benefice si asupra veniturilor bugetarilor”, a afirmat Diosi.

De asemnea, seful OTP Romania a spus ca imprumuturile neperformate nu ar trebui sa prezinte nicio ingrijorare pentru investitori sau pentru economie, intrucat exista o preocupare atenta din partea bancilor in constituirea de provizioane pentru acestea. “Daca doriti sa achizitionati participatii la banci, acum e momentul , intrucat viitorul este foarte promitator”, a mai spus Diosi.

Potrivit datelor BNR, creantele restante si indoielnice au urcat anul trecut in valoare burta cu aproape 7 miliarde lei, de la 19,3 miliarde lei la peste 26 de miliarde lei. Provizioanele pentru credite neperformante ale OTP Bank in Romania au coborat cu 46%, de la 15,05 miliarde de forinti la 8,2 miliarde de forinti (27,9 milioane de euro).

Valoarea creditelor nepeformante (a caror plata a intarziat cu peste 90 de zile fata de termenele din contract) a crescut anul trecut cu 37%, de la 34,8 miliarde de forinti la 45,6 miliarde de forinti (155 milioane de euro), reprezentand 12,1% din soldul brut al creditelor, comparativ cu 10,6% in anul 2010.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)