Credite neperformante de 6 mld. lei (1,3 mld. euro) care au fost integral provizionate si de la care nu mai exista asteptari rezonabile de recuperare vor putea fi scoase in ur­matoarele luni din bilanturile ban­cilor in urma declansarii de catre BNR a planului de actiuni pentru reducerea pon­derii neperformantelor din sistemul bancar, agreat cu FMI si Comisia Europeana, potrivit ZF.

Credite proaste de cel puţin 10 miliarde de lei ar urma sa fie trecute in conturi extrabilantiere pana la toamna

„Le-am dat un termen mobilizator. Nu mai tarziu de sfarsitul lunii iulie si in situatii exceptionale pana la jumatatea lunii august tot pachetul de 6 mld. lei trebuie inregistrat in afara bilanturilor, inclusiv creditele pentru persoane fizice“, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei supraveghere din BNR. 

„Sunt credite pentru care bancile si-au asumat practic pierderea, speranta de a le mai recupera nu exista, asa ca n-au de ce sa le mai tina in bilant. Le-am recomandat sa le scoata“, spune Nico­lae Cinteza, directorul Directiei supraveghere din BNR.

Acesta va fi primul pas dintr-un plan de masuri prin care sistemul bancar sa scape de perceptia negativa pe care o are in exterior din cauza ratei foarte mari a neperformantelor privite la modul singular, fara a tine cont de acoperirea cu provizioane in proportie de 68% pe IFRS.

Integral aici

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)