Sistemul financiar autohton este in mijlocul unui proces foarte periculos pentru propria stabilitate: creditele neperformante cresc in acelasi timp cu iesirile masive de capital. Asta inseamna ca pentru provizionare bancile trebuie sa se imprumute de pe piata locala. Dar pe piata locala nu exista finantare nici in lei, nici in euro, scrie Florin Citu pe blogul personal. Cea in lei este strict controlata de BNR pentru a influenta cursul valutar, iar cea in euro trebuie sa vina de pe pietele internationale care in acest moment au propriile probleme de finantare.
Astazi ne aflam in fata unei probleme similare, cu aceleasi atitudini “relaxate” din partea oficialilor si a “analistilor”: creditele neperformante au crescut alarmant. In acest moment procentul se situeaza peste 17% pentru sistemul bancar, cu estimari oficiale care il duc pana la 20% la sfarsitul anului. Mai mult, deoarece valoarea activelor folosite pentru colateral a scazut, bancilor li se cer mai multe provizioane.

Eu zic ca in realitate lucrurile stau mult mai rau si suntem aproape de o corectie de proportii pe piata financiara. Asa cum deficitul de cont curent in 2007 de 12% era mare din orice punct de vedere, tot asa si o rata a creditelor neperformante de 20% este terifianta. De exemplu, in Spania, unde somajul masurat corect este de aproximativ 25%, rata creditelor neperformante e mai mica de 10%.

Unde apare problema? La finantare, bineinteles.  Despre aceste probleme, Florin Citu va vorbi luni intr-o conferinta de presa.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)