Ce nu s-a putut face la noi, se poate la altii! Ministerul Economiei din Republica Moldova vrea sa protejeze clientii institutiilor de credit si a elaborat un nou proiect de lege prin care bancile ar putea fi obligate sa renunte la mai multe taxe si comisioane de retragere a sumelor creditate si, totodata, sa prezinte toate costurile creditelor, in precontractele adresate consumatorilor. Conform proiectului, citat de www.adevarul.md, formularul precontractual standard dintre creditori si potentialii clienti va include date concrete despre rata dobanzii aferente creditului, modalitatea de calcul a dobanzii, informatii despre orice costuri incluse in costul total al creditului, dobanda corelata creditului, durata contractului de credit, pretul actual si valoarea oricarei plati in avans, valoarea totala platita de catre consumator si valoarea fiecarei rate, pâna la lichidarea creditului.

Totodata, in proiectul de lege le mai este interzis creditorilor urmatoarele:

– sa majoreze comisioanele, taxele, tarifele si spezele bancare, cu exceptia costurilor impuse de legislatie;

– sa introduca si sa perceapa noi taxe, comisioane si tarife in perioada stipulata in contractul de credit;

– sa perceapa unui comisioane de retragere pentru sumele trase din credit si perceperea vreunui cost suplimentar atunci când persoana creditata doreste schimbarea datei de scadenta a ratelor;

– sa practice comisioane când consumatorii solicita schimbarea garantiilor, in conditiile in care consumatorul plateste toate costurile evaluarii noilor garantii.

Oficialii Guvernului au precizat ca proiectul de lege va fi inaintat in primavara Parlamentului si ca noile prevederi ar putea intra in vigoare in termen de sase luni de la aprobarea legii.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)