Creditul de consum și alte scopuri și-a încetinit de circa cinci ori ritmul anual de scădere, anul trecut, declinul componentei în valută fiind contrabalansat de componenta în lei, se arată în datele BNR. “În ceea ce privește creditul pentru consum și alte scopuri, acesta și-a încetinit de circa cinci ori ritmul anual real de scădere (până la—1,7%), în condițiile în care declinul (accelerat) al componentei în valută a fost aproape în întregime contrabalansat de revigorarea componentei în lei. Pe acest din urma segment, o posibilă influență stimulatoare a fost exercitată în cea de-a doua parte a anului 2015, de simplificarea procedurii de verificare a veniturilor solicitanților de împrumuturi, ca urmare a unei conveții încheiate între Asociația Română a Băncilor și Agenția Naționala de Administrare Fiscală”, informează BNR, potrivit Agerpres.

Potrivit instituției, creditul intern s-a majorat cu 4,5% față de sfârșitul anului anterior (variație reală), contribuții în acest sens revenind atât împrumuturilor destinate sectorului guvernamental (rata reală de creștere de 5,7%), cât și creditului către sectorul privat (+4%).

“Revenirea dinamicii anuale reale a acestuia din urma în teritoriu pozitiv a fost favorizată de politica monetara acomodativă, care a imprimat o traiectorie descendentă ratei medii de dobândă la creditele nou-acordate, de creșterea venitului disponibil al populației, precum și de sentimentul favorabil privind evoluția activității economice. De asemenea, o influență pozitiva asupra stocului împrumuturilor acordate sectorului privat a fost exercitată și de încetinirea operațiunilor de scoatere a creditelor neperformante în moneda națională din bilanțul instituțiilor de credit”, mai spune Banca Centrală.

Din perspectiva sectoarelor instituționale, spune BNR, avansul creditării a fost imprimat îndeosebi de creșterea stocului împrumuturilor către gospodăriile populației (+6,7%).

“Contribuția decisivă a revenit creditelor pentru achiziția de locuințe, care și-au dublat ritmul real de creștere (până la +17,6%), inclusiv pe seama relaxării ușoare a standardelor în a doua parte a perioadei analizate. Merită însă menționat faptul că pentru anul 2016 se estimează o întrerupere a acestei din urma tendințe, în condițiile în care instituțiile de credit vor urma o linie mai restrictivă, ca urmare a perspectivei de adoptare a Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Din punct de vedere al monedei de denominare a creditelor pentru locuințe, stocul creditelor în lei s-a dublat, iar cel al creditelor în valută s-a redus, ponderea totalul creditelor pentru locuințe în decembrie 2015”, mai arată Banca Națională.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)