Mugur Isarescu a fost mai vocal in ultima perioada. Pentru unii prea vocal. Este deja stiuta si comentata opinia apasata in legatura cu noul Cod Fiscal. Un teritoriu nou, pe care nu s-a sfiit sa-l abordeze pentru a trage semnale de alarma. Saptamana trecuta a lansat o noua atentionare. Iar aici, opinia este una avizata, la “ea acasa”. Creditarea cu doua cifre nu se mai opreste! Chiar daca Isarescu vrea sa fie mai putin alarmist, recunoaste ca in prezent, cresterea nu este prea rapida, dar tinde sa fie!

“Creditul a plecat in sfarsit la drum si nu suntem lipsiti de curaj cand spunem ca a inceput sa creasca prea repede. Nu e lipsa de curaj, ci este chiar curaj sa spui din timp “Atentie!”. Creditul in lei se duce din nou catre ipotecar, este bine ca este in lei, dar orice crestere de doua cifre trebuie sa ne dea semnale de alarma nu sa ne imbete cu apa rece”, a declarat Guvernatorul Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Isarescu a sperat ca Romania va avea parte de o relansare a creditarii moderata, nu una excesiva

“Avertismentul face parte din aceasta abordare, care nu este curajoasa si nici prudenta, este normala pentru maniera in care se discuta in Europa, mai ales dupa criza financiara, sa te uiti cu atentie la perioada de succes sa nu se dezvolte acolo samburele vreunei furtuni. Din experienta personala, va mai spun ca managementul unui succes este mult mai greu decat managementul unei crize, cu toate ca pare de-a-ndoaselea. Nu este usor sa administrezi o perioada de succes, sa nu intri in iluzii, sa nu te ametesti, sa-ti pastrezi capul, echilibrul”, a subliniat guvernatorul BNR.
Seful BNR s-a referit exclusiv la creditul in lei care, in mare masura este un lucru bun, avand in vedere schimbarea expunerii bancilor de pe valute pe lei. “Nu numai ca nu negam, ci incurajam acest lucru, dar uitandu-ne la viteza, care a depasit 10%, sunt ceva cifre….Peste 10% te face sa iti ciulesti urechile…”, a explicat guvernatorul.
Prima Casa, motorul creditarii
In opinia sa, o buna parte din aceasta crestere vine din programul Prima Casa, care are si parti bune, dar trebuie urmarit cu atentie. Mugur Isarescu a promis o analiza detaliata pe creditele ipotecare in toamna.

In graficul BNR, avem o prezentare a creditelor de consum si ipotecar, noi, ce ating valori de peste 3 miliarde lei in cazul creditelor imobiliare si peste 2 miliarde lei la creditele de consum, de doua ori mai multe decat in anul precedent.

 

Avansul creditarii a fost stimulat de cresterea economiei si a salariilor, dar mai ales de costurile in scadere a produselor bancare. Acum dobanzile la credite  au coborat sub 4% pe an.

 

Care ar putea fi urmatoarea miscare venita de la BNR

O crestere exagerata a consumului ar putea determina Banca Centrala sa cresca dobanzile. Atunci, toti cei care au accesat credite cu dobanzi mici se vor trezi ca vor achita rate mai mari. Rate mai mari = credite neperformante = clienti rau platnici.

Iar istoria se repeta!

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)