Bancile au inceput sa acorde credite garantate guvernamental “Prima masina” inca din luna aprilie 2015. Chiar daca au trecut mai bine de 4 luni de cand programul este functional, clientii se plang ca nu pot accesa usor informatiile despre acest tip de imprumut. Este vorba de bancile inscrise in program care nu si-au actualizat datele privind acest tip de imprumut si nici nu au facut modificari in calculatorul de rate pus la dispozitia clientilor. Acestora le ramane doar sa se deplaseze pana la cea mai apropiata sucursala pentru a cere informatii si  o simulare.

Clienti putini, informatii zero! Bancile nu s-au inghesuit sa promoveze creditul. Clientii nu prea il cunosc si acceseaza credite de nevoi

Daca vrei sa accesezi un astfel de imprumut trebuie sa stii ca bancile si institutiile financiare nebancare acceptate in Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi sunt BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, ING Bank, RCI Leasing Romania IFN, Porsche Bank Romania, CREDITCOOP, IFN Comsig Leasing S.A., Mercedes-Benz Leasing IFN S.A., Banca Romaneasca, Banca Transilvania si Intesa SanPaolo Bank.

Programul guvernamental Prima Masina, ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona un autovehicul nou, in valoare de maximum 62.000 lei – cu TVA (50.000 fara TVA). Creditul este disponibil in lei si se acorda pe o perioada de maxim 5 ani (60 luni), iar avansul solicitat este de minim 5% din valoarea autovehiculului. Finantarea garantata va fi de maxim 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma.

Bancile sunt flexibile cand este vorba de un credit garantat de stat

Daca veniturile tale nu sunt suficiente, pentru a accesa creditul Prima Masina, unele banci accepta codebitori, in vederea completarii veniturilor solicitantului. Mai mult, iau in calculul toate veniturile certe, cu caracter de permanenta pe toata durata de creditare, ale familiei (salarii, pensii, activitati agricole, activitati independente, chirii, dividende, contracte de colaborare, drepturi intelectuale etc.). CEC Bank ofera clientilor sai si perioada de gratie: maximum 60 zile pentru creditele pe termen scurt si 90 zile pentru creditele pe termen mediu.

 Persoanele fizice sunt eligibile in cadrul programului daca, indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:

1. La data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere ca nu a mai detinut in proprietate un autoturism -bun nou, definit conform prevederilor art.3 pct. 2 din OG 27/2011;

2. Nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;

3. Nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare;

4. La data solicitarii creditului garantat au varsta de minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.

5. Masina indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5;

6. Masina este achizitionata de la un comerciant din Romania care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor.

Garantii:

– Garantie emisa de FNGCIMM: in numele si contul statului, care acopera un procent de maximum 50% din valoarea creditului acordat;
– Ipoteca legala mobiliara asupra autoturismului nou achizitionat in cadrul Programului, in favoarea statului roman, reprezentat prin MFP si a finantatorului, proportional cu procentul de garantare, valabila pana la stingerea tuturor obligatiilor de plata aferente finantarii garantate acordate in cadrul Programului;
– Cesiunea drepturilor derivand din polita de asigurare tip CASCO pentru autoturismul nou achizitonat in cadrul Programului, in favoarea statului roman, reprezentat prin MFP si a finantatorului, proportional cu procentul de garantare.

Exemple calcul – vom opta pentru suma maxima 50.000 lei si o perioada maxima de 60 de luni.

Daca alegem creditul oferit de CEC Bank, rata lunara va fi de 931 lei. La acest tip de credit vei avea o dobanda de 4, 46% si comisioane zero (de analiza dosar, de administrare credit, de rambursare anticipata).

La Banca Transilvania, creditul are o dobanda de 4,57%, DAE – 5,68%, iar rata lunara va fi de 933 lei.

La BRD, pentru acelasi calcul, am obtinut o rata lunara de 1000 de lei. Dobanda este de 4, 58%, DAE – 6,76%.

Calculele sunt oferite de site-urile bancilor analizate.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)