Economia românească a crescut anul trecut cu 7%, faţă de 2016, cel mai mare avans din 2008 până în prezent. Anul trecut economia Chinei a urcat cu 6,9%.
PIB-ul a crescut cu 7% an/an în 2017 (cel mai bun ritm din 2008), conform primelor estimări ale Institutului Național de Statistică (INS).
 
Banca Transilvania previzionează decelerarea dinamicii economiei pe termen mediu, în convergență către ritmul potențial, pe fondul maturității ciclului economic post-criză global și rebalansării politicii economice pe plan intern.
 
Construcțiile s-au redinamizat în decembrie (4.4% lună/lună, 8% an/an, conform INS), date fiind climatul pozitiv din piața imobiliară și reluarea investițiilor publice. Nu în ultimul rând, datele INS indică accelerarea inflației de la 3.32% an/an în decembrie la 4.32% an/an în ianuarie (cel mai ridicat nivel din vara anului 2013).
 
Stenograma ședinței BNR din februarie exprimă preocuparea băncii centrale cu privire la intensificarea anticipărilor inflaționiste pe termen mediu, într-un context caracterizat prin evoluția economiei la un ritm peste potențial și persistența riscurilor în sens ascendent. În acest context, BNR a majorat rata de dobândă de politică monetară de la 2.00% la 2.25% și a semnalat continuarea ciclului monetar pe termen scurt.
 
Climatul macro-financiar internațional și știrile interne au avut impact pe piața financiară în ședința de tranzacționare de miercuri. Pe piața monetară ratele de dobândă s-au consolidat: overnight la 1.03%/1.33%.
 
ROBOR la trei luni a stagnat la 2.06%, iar ROBOR la șase luni a urcat cu un punct bază la 2.37%. Curba randamentelor s-a consolidat pe scadențele medii lungi: rata de dobândă la 10 ani la 4.525%.
 
Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de obligațiuni denominate în EUR pe piața internă, scadentă în februarie 2021 și s-a împrumutat cu 251.6 milioane EUR (peste nivelul programat de 200 milioane EUR) la un cost mediu anual de 0.22%, în scădere cu 14 puncte bază comparativ cu nivelul de la licitația din iunie.
 La BNR EUR/RON a urcat cu 0.03%, la 4.6588, iar USD/RON s-a depreciat cu 0.07%, la 3.7711. Piața de acțiuni a crescut (indicele BET cu 0.4%), pe un rulaj de 4.6 milioane EUR.
SURSA/ BT Daily
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)