Piata de asigurari generale si de viata a crescut anul trecut cu 5,8%, la 8,27 miliarde de lei, dupa ce in intervalul 2009-2011 a scazut cu aproape 12%, de la 8,87 la 7,82 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).Pe segmentul asigurarilor generale, subscrierile asiguratorilor s-au situat la 6,47 miliarde lei, inregistrandu-se astfel un avans de 6,3% fata de anul anterior. Asigurarile de viata au generat subscrieri de 1,8 miliarde lei, nivel cu 3,8% mai mare fata de cel raportat in 2011″, potrivit CSA.

In portofoliul de asigurari generale, ponderea cea mai mare, respectiv de 79% din total, a fost detinuta de subscrierile pentru clasele de asigurari auto – CASCO si RCA – si de cele pentru asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale.

Politele facultative CASCO atins o pondere de aproape 30% din portofoliul total de asigurari generale, cu subscrieri de peste 1,9 miliarde lei, in scadere cu 3,72% fata de 2011.

“Tendinta de scadere a subscrierilor pe aceasta clasa de asigurari a incetinit semnificativ comparativ cu cea inregistrata pentru perioada 2011/2010, cand s-a situat la 18,79%. Pe zona asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale s-a consemnat o diminuare de peste 8%, aferenta unei valori a subscrierilor de aproape 1,1 miliarde de lei”, se spune in comunicatul CSA.

Pe clasa asigurarilor de raspundere civila auto (RCA), primele subscrise s-au situat la aproape 2,1 miliarde de lei, in urcare cu 8,34%.

“Evolutia pozitiva pe zona de subscrieri a fost insotita de o tendinta similara in privinta ratei daunei brute pentru aceasta clasa de asigurari, care s-a situat la 82,51% in 2012, comparativ cu 103,46% in 2011. Desi scaderea ratei daunei brute este un semnal pozitiv, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor considera ca pentru mentinerea acestei tendinte este foarte importanta corectitudinea si prudentialitatea estimarilor proprii ale fiecarui asigurator, in ceea ce priveste daunele pentru RCA”, potrivit comunicatului.
Pe segmentul asigurarilor de viata, clasele cu ponderi semnificative in structura portofoliului au fost politele de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare (clasa AI), care au generat subscrieri de 1,1 miliarde de lei, nivel care l-a depasit cu 3,49% pe cel inregistrat in 2011, alaturi de politele cu componenta investitionala (clasa AIII), cu un volum de subscrieri de 626,3 miliarde de lei, in urcare cu 2,21% fata de anul precedent.

Potrivit CSA, asiguratorii au platit despagubiri de aproape 5,2 miliarde lei, cu 6,33% mai mult fata de 2011. In baza contractelor de asigurari generale, asiguratorii au achitat indemnizatii de peste 4,4 miliarde de lei, cresterea fata de 2011 fiind de 6,22%.

“Rata combinata pe segmentul asigurarilor generale – rata daunei si rata cheltuielilor – s-a mentinut, si in 2012, la un nivel de peste 100%, ceea ce arata ca asiguratorii au inregistrat pierdere din activitatea de subscriere aferenta asigurarilor generale”, se mentioneaza in comunicatul CSA.

Sumele platite pentru indemnizatii brute, maturitati si rascumparari aferente asigurarilor de viata s-au ridicat la aproape 732 milioane lei, inregistrand o crestere cu 7% fata de 2011.

La sfarsitul anului precedent, valoarea totala a rezervelor tehnice brute constituite de asiguratori s-a situat la peste 12,4 miliarde de lei, cu 5,47% mai mult fata de 2011.

Din valoarea totala a rezervelor, cea aferenta asigurarilor generale s-a situat la aproape 7 miliarde lei. Datele centralizate de CSA arata ca brokerii au intermediat prime de aproape 3,6 miliarde lei in 2012, avansul fata de anul precedent fiind de 15%.

“Raportat la totalul primelor subscrise de asiguratori, de 8,27 miliarde lei, gradul de intermediere s-a situat la 43,34% in anul 2012. Pe segmentul asigurarilor generale, gradul de intermediere s-a apropiat de 54%, iar pe cel al asigurarilor de viata la 5,39%”, se mai spune in comunicatul CSA.

Anul trecut, veniturile brokerilor de asigurare obtinute din activitatea de intermediere a produselor de asigurari au totalizat 707,8 milioane lei, cifra in crestere cu 17% fata de 2011.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)