Rolul bancilor in restructurarea companiilor aflate in dificultate pare sa fi devenit mai activ in ultima perioada, in contextul economic actual. Este logic, ar spune multi, insa cand vezi lipsa de implicare in creditarea economiei, te intrebi care este activitatea de baza a unei banci? Analistii ne explica cum s-a re-pozitionat sistemul, ce noi joburi au aparut si cum va evolua piata. Multi cred ca bancile au invatat sa fie deschise doar la restructurare – cand e vorba despre companii – si inca restrictive, “strang punga”, cand e vorba despre creditare.

Unde se vad schimbarile in mentalitatile bancherilor – active in restructurare!

Atitudinea bancilor in legatura cu insolventa s-au schimbat in ultima perioada. Pentru a raspunde nevoilor actuale, bancile si-au regandit organigrama, in sensul ca si-au creat propriile divizii de restructuring si workout. Pe aceasta linie se evidentiaza si preocuparea bancilor de a intocmi propriile planuri de reorganizare si a-si angaja propriile echipe de consultanti in restructurare.

Criza a adus in sistemul bancar un nou job – manager de restructurare

Pe de alta parte, in planul efectelor asupra profesiilor liberale, preocuparea bancilor pentru recuperarea unei parti cat mai mari din creante si continuarea activitatii debitorului determina aparitia a noi profesii, cum este aceea de manager de restructurare. “Bancile au deschidere si sunt mult mai receptive la masurile propuse de administratorul judiciar, care tin de salvarea intreprinderilor”, spun avocatii.

Bancile dau deja semne ca ar viza si repornirea creditarii. “Sunt semne ca creditarea reporneste. Bancile au inceput sa se miste sau macar sa isi doreasca acest lucru”, afirma analistul Dragos Cabat.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)