Croația va adopta moneda euro începând de anul viitor, potrivit BCE. Țara îndeplinește toate criteriile de convergență, a convenit astăzi Consiliul Uniunii Europene. Croația este acum aprobată oficial să adere la zona euro la 1 ianuarie 2023.

BCE anunță că se împlinesc 20 de ani de la introducerea bancnotelor și monedelor euro. Și în mai puțin de șase luni euro va fi oficial moneda a 20 de țări!

Rata de conversie a monedei kuna este stabilită la 1 EUR = 7,53450 HRK

Băncile croate sunt deja supravegheate de BCE din 2020

Astăzi, Consiliul Uniunii Europene a aprobat în mod oficial aderarea Croației la zona euro la data de 1 ianuarie 2023 și a stabilit rata de conversie a kunei croate la 1 EUR = 7,53450 HRK, valoare care coincide cu nivelul parității centrale actuale a monedei kuna în cadrul mecanismului cursului de schimb (MCS II). Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Centrală a Croației (Hrvatska narodna banka) au convenit asupra monitorizării evoluțiilor pe piața valutară ale kunei croate față de euro până la 1 ianuarie 2023.

Odată cu intrarea în vigoare a cadrului de cooperare strânsă între BCE și Hrvatska narodna banka la 1 octombrie 2020, BCE a devenit responsabilă de supravegherea directă a opt instituții semnificative și de monitorizarea a 15 instituții mai puțin semnificative în Croația.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)