Cuba, condusă de comunisti, va devaloriza cursul unu-la-unu al peso-ului cu dolarul american pentru prima dată după revoluția din 1959.

Cuba își va începe mult așteptata reformă monetară în ianuarie, eliminând moneda sa dublă și sistemul cursului de schimb multiplu, în încercarea de a îmbunătăți condițiile de afaceri intr-o economie afectată de criză mai mult decat recunosc oficialii (se așteaptă la o contracţie de 8% a economiei cubaneze, potrivit previziunilor Cepal).

Într-o interventie televizată adresată națiunii, președintele Miguel Diaz-Canel a spus că peso-ul cubanez va fi fixat la un curs de schimb unic de 24 per dolar, în prima devalorizare a peso-ului de la revoluția țării din 1959.

“Considerăm că sunt îndeplinite condiţiile pentru a anunţa începerea acestei reforme de la 1 ianuarie 2021”.

“Amintim importanţa acestei sarcini care ne va aduce ţara în cele mai bune condiţii pentru transformările de care are nevoie actualizarea modelului nostru economic”, a adăugat președintele Cubei, potrivit Reuters.

Reforma va elimina peso-ul cubanez convertibil (CUC), aliniat cu dolarul american şi lansat în 1994 pentru a însoţi şi ulterior a înlocui această deviză. Va rămâne doar peso-ul cubanez (CUP), care valorează de 24 de ori mai puţin.

De mai bine de trei decenii, două monede au circulat în economia de stat din Cuba: peso (CUP) și peso convertibil (CUC), legate de dolar. Acestea au rate de schimb diferite: 1 la 1 pentru întreprinderi de stat, 24 de pesos pentru 1 CUC pentru public și altele pentru asociații, salarii în zona de dezvoltare specială a insulei și tranzacții între fermieri și hoteluri.

„Sarcina nu este lipsită de riscuri”, a spus Diaz-Canel, spunând că este una dintre cele mai complexe provocări cu care s-a confruntat țara.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)