Cum investim în criptomonede pe timp de recesiune

Deși s-au aflat într-o tendință descendentă în ultima vreme, monedele digitale continuă să fascineze investitorii cu experiență sau la început de drum. Ne întrebăm, adesea, ce anume îi determină pe investitori să mizeze pe activele virtuale, chiar și atunci când se vorbește, tot mai des, de recesiune.

Tranzacționarea acestor active volatile, precum Bitcoin, Ethereum, Stellar, Dogecoin sau Polkadot, poate să fie considerată o „artă” financiară. Vom afla împreună, chiar acum, câteva din secretele investitorilor cu experiență în acest domeniu.

Minarea

Aceasta a fost prima modalitate de obținere a propriilor monede virtuale. Așa numiții „mineri” folosesc un software special pentru a rezolva algoritmi, probleme de matematică, și primesc în schimb, drept răsplată, monede virtuale. Monedele sunt oferite, practic, drept recompensă oricui este dispus să ajute la menținerea securității rețelei.

Cumpărarea

Putem să achiziționăm dreptul de proprietate asupra monedelor virtuale printr-un „exchange” virtual. De remarcat însă că riscurile acestei metode sunt destul de mari. Dacă deschidem o tranzacție pe piața monedelor virtuale, fondurile nu se mai află în contul nostru, ci în contul exchange-ului. Din nefericire, există multe exemple de tranzacții cu monede virtuale care au fost exploatate de hackeri. Mai mult, dacă ne pierdem numele de utilizator și parola, vom pierde monedele virtuale în mod irevocabil, fără posibilitatea de a cere ajutor cuiva.

CFD-uri cu suport pe monede virtuale

„Contractele pentru diferență”, CFD-urile, ne dau posibilitatea să adoptăm o poziție (cumpărare sau vânzare) și să anticipăm dacă prețul unei monede digitale o să crească sau o să scadă.

La XTB există CFD-uri cu suport pe cele mai populare criptomonede, care ne permit să investim și atunci când prețul scade. Acum putem tranzacționa nu doar clasicul Bitcoin, ci și ELROND, IOTA, NEO, TRON și multe altele.

„Vânzarea în lipsă”, așa numitul „short-selling”, este cu siguranță unul dintre secretele investitorilor cu experiență! Această metodă ne permite să valorificăm și scăderile, nu doar creșterile. Prețurile criptomonedelor fluctuează puternic de obicei – ar putea crește puternic într-o zi, tendință urmată de o scădere la fel de puternică în ziua următoare.

Așadar, investitorii au posibilitatea să activeze fie o poziție long – de cumpărare, fie o poziție short – de vânzare în lipsă, câștigând și atunci când prețurile sunt în creștere și când sunt în scădere. Dacă un investitor se așteaptă ca prețul unui anumit instrument să scadă, acesta ar putea activa o poziție short sau, cu alte cuvinte, să vândă în lipsă instrumentul respectiv, urmând să îl răscumpere ulterior la un preț mai bun.

În cazul în care prețul acestui instrument scade (conform planului inițial), tranzacția va fi astfel profitabilă. Un investitor nu trebuie neapărat să dețină un activ pentru a realiza o tranzacție de vânzare în lipsă – cuvântul „vinde” ar putea fi înșelător pentru unii investitori începători. În prezent, există posibilitatea de a vinde ceva chiar dacă nu deții activul respectiv, deschizând astfel o poziție short. Asta înseamnă tranzacționarea în lipsă și se poate realiza doar cu ajutorul CFD-urilor.

Ce facem dacă am achiziționat o monedă virtuală și prețul începe să scadă brusc?

Într-o astfel de situație, putem deschide o poziție de vânzare de volum egal cu volumul de monedă cumpărată. Această poziție va evolua simultan cu cea de cumpărare, înghețând astfel rezultatul tranzacției. Așadar, portofoliul nu va înregistra variații atâta timp cât avem deschise, simultan, poziții de volum egal, dar în direcții opuse.

Atunci când scăderile trec și prețul se reînscrie pe un trend ascendent, putem închide pozițiile de „short”, iar tranzacțiile își vor relua cursul inițial. Această tehnică, un alt secret al investitorilor experimentați, se numește „hedging”. Este una dintre cele mai cunoscute metode de acoperire a riscului.

Cum ne putem proteja investițiile în monede virtuale?

O platformă performantă! Investitorii în monede virtuale, mai ales cei care tranzacționează CFD-uri, au nevoie de o platformă de tranzacționare care să aibă integrate instrumente de administrare a riscului – ordine de tip SL (stop loss) și TP (take profit).

Stop loss (SL) – În momentul în care prețul atinge un anumit nivel stabilit în prealabil de investitor, atunci platforma trebuie să închidă automat tranzacția, chiar și atunci când investitorul nu este conectat. SL este, așadar, un ordin de limitare automată a pierderii. Ne bucurăm astfel de o metodă extrem de eficientă de protejare împotriva pierderilor.

Take profit (TP) – Un ordin similar cu cel de Stop Loss, întrebuințat pentru marcarea automată a profiturilor, la un nivel de preț stabilit de investitor.

Diversificare! Traderii experimentați, pentru a-și atenua riscurile, au un portofoliu cât mai divers.

Spre exemplu, XTB România oferă Crypto CFD pe cele mai importante criptomonede. În afară de „clasicele” Bitcoin și Ethereum, acum putem opta și pentru proiecte mai tinere precum AVALANCHE, KUSAMA sau POLYGON.

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)