Daca de ceva timp incerci sa iti administrezi bugetul si in continuare cheltuielile sunt mai mari decat veniturile sau nu reusesti sa pui deoparte cat ti-ai propus, este cazul sa cauti solutii suplimentare.

Controlul cheltuielilor

La capitolul cheltuieli, ai un pic mai mult de munca: trebuie sa le notezi atat pe cele regulate precum chiria, ratele la credite, facturi la servicii si utilitati, dar si pentru cumpararea diferitor bunuri si servicii.

PONT: Poti folosi extrasele de cont pentru a vedea principalele cheltuieli.

Veniturile

Caracteristic pentru gospodariile romanesti este ca cea mai mare parte a veniturilor, aproape 72%, se duce in consum si o cantitate infima in investitii: doar 0,4%.

Evidenta veniturilor este usor de tinut pentru ca sigur stii toate sumele care intra in buzunarul familiei intr-o luna, insa nu uita sa adaugi la veniturile salariale si cele provenite din orele suplimentare muncite sau alocatiile copiilor. Daca locuiesti in casa parinteasca si intocmesti bugetul familiei, aduna si pensia parintilor sau alte sume incasate de la stat.

Aplicatii pe telefon sau de pe Internet

Poti sa intocmesti bugetul pe un carnetel, pe calculator sau chiar pe smartphone. Daca optezi pentru ultimele doua variante gasesti pe internet o gramada de sabloane de bugete in excel si aplicatii pentru telefoanele mobile. Controlul bugetului te poate ajuta sa depasesti mai usor situatiile delicate sau sa iti indeplinesti planuri pe termen lung, precum achizitia unei case.

Cum poti sa-ti echilibrezi veniturile si cheltuielile

Este foarte simplu sa ajungi sa ai datorii, insa poate deveni foarte complicat sa-i dai inapoi. Daca ai probleme cu datoriile trebuie sa incepi sa le administrezi.

Prioritizeaza: Rata la creditul pentru casa sau chiria sunt pe primul loc, facturile la utilitati sunt urmatoarele. Risti sa ramai fara casa sau utilitati daca nu platesti la timp.

Scapa de dobanzile mari: Creditele de consum, cardurile de credit au dobanzi mari. Foloseste-ti economiile pentru a lichida aceste credite.
Penalizarile: verifica nivelul penalizarilor pentru intarzierile la plata (abonamente TV, telefonie), rate. Platesti mai intai datoriile cu penalitati mari.

Renunta la abonamente: Daca facture lunara la mobil devine o povara si nu reusesti sa o reduci, o cartela prepay este solutia care iti permite sa tii cheltuiala sub control.

Articol realizat de specialistii Volksbank

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)