Peste jumatate dintre romani economisesc sau intentioneaza sa economiseasca anul acesta, reiese dintr-un studiu realizat de Gfk pentru AXA. Cei mai multi dintre ei au ales sa puna ceva deoparte pentru cand vor iesi la pensie sau pentru ca au pe cineva care depinde financiar de ei. In ceea ce priveste asigurarile de viata, 30% dintre respondenti au recunoscut ca au o oarecare teama de a nu fi pacaliti la incheierea unei polite.

Reprezentantii AXA Life Insurance Romania sustin ca principala explicatie a tendintelor descoperite de studiu este lipsa unei educatii financiare corespunzatoare. „Ideea de protectie nu apare atunci cand vine vorba despre asigurarile de viata. Adesea ele ajuns sa fie confundate cu produse bancare, ceea ce este gresit. Intai ar trebui sa fie protectia si apoi economisirea”, a declarat pentru gandul Violeta Ciurel, director general al companiei.

De ce economisesc romanii?

Nevoia de economisire apare in special in randul persoanelor care au copii, in timp ce 19% dintre respondentii studiului au precizat ca economisesc pentru a fi pregatiti sa-si sustina copiii in privinta educatiei sau in cumpararea unei case.

Majoritatea persoanelor care au reusit sa economiseasca in ultimele 12 luni au pus deoparte circa 10% din venitul net lunar, in timp ce 14% dintre respondenti au economisit peste 30% din salariu. Cu toate acestea, cei mai multi respondenti care sustin ca au facut economii in ultimul an nu au reusit sa mentina un ritm constant. Astfel, 18% dintre cei chestionati au economsit doar 2-4 luni intr-un an.

In primul trimestru al anului, piata asigurarilor de viata a scazut cu circa 0,5% fata de perioada similara a anului trecut, a mai precizat Violeta Ciurel. „Anul acesta, cel mai probabil, piata va stagna. Cred ca va fi o variatie de plus-minus 1% pana la sfarsitul anului”, a declarat Ciurel.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)