Cursul de schimb reacționează în fața “revoluției fiscale” anunțate pentru astăzi. Cursul euro afişat de Banca Naţională a României  în data de 8 noiembrie 2017 a crescut pana la 4,6198 lei, iar dolarul urcă la 3,9810 lei. Este cel mai mare nivel al cursului euro din august 2012 pana în prezent, pe fondul accentuării tensiunilor sociale. Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5968 lei/euro.

Cursul euro/leu a ajuns la 4,63 miercuri pe piața interbancară și se tranzacționa, la ora 12:20, în scădere, la 4,62, evoluția fiind pusă de analiști pe seama declarațiilor de marți ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

cursGuvernatorul a explicat marți că există trei variabile care nu pot fi “ținute” concomitent: rezerva, cursul și dobânzile. România a făcut o combinație între acestea, în sensul că nu a ținut nici la rezervă, pentru că acesta a fost mult peste ceea ce este definit ca fiind optim. În ceea ce privește dobânzile, Mugur Isărescu a spus că rata de politică monetară trebuie să aibă mult mai multă semnificație, că România este mult mai bine pregătită și cu un grad de euroizare mult mai scăzut.

“Ceva trebuie să se miște mai mult și acesta nu poate să fie decât cursul, în sus sau în jos. Să nu luați asta că e doar pe o singură direcție. Piața îl plimbă, nu ați văzut cum e și cu euro/dolar? Ba e 1,20, ba e 1,10. E și mai inteligent să faci așa ceva. Toată chestia e să credem că piețele funcționează”, a explicat șeful băncii centrale.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)