Referinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, si a atins un nou maxim istoric, iar potrivit dealerilor banca centrala a continuat sa intervina indirect, in prima parte a zilei, pentru a tempera deprecierea leului, si a readus cotatiile sub 4,38 lei/euro. Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, cand euro a fost la 4,3688 lei. Rata de schimb publicata joi de BNR, de 4,3672 lei/euro, a reprezentat maximul ultimelor 21 de luni si a fost foarte apropiata de nivelul din iunie 2010.

Leul s-a depreciat vineri si in raport cu dolarul american, cursul de referinta urcand cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape doua luni. O rata mai mare a fost publicata la 20 ianuarie, cand dolarul era la 3,3663 lei. Banca centrala a afisat joi o paritate de 3,3478 lei/dolar.

Moneda nationala s-a depreciat si fata de francul elvetian, iar rata oficiala a avansat cu 1,95 bani, la 3,6258 lei/franc elvetian. Un nivel mai ridicat a fost inregistrat la 5 septembrie, cand rata de schimb a fost de 3,8133 lei/franc elvetian.

Pe 6 septembrie, cursul leu/franc elevetian a scazut semnificativ, influentat de anuntul bancii centrale a Elvetiei privind stabilirea unei tinte a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro, iar de atunci paritatea leu/franc elvetian nu a mai depasit 3,62 unitati. Rata de schimb leu/franc elvetian este determinata de BNR din cursurile de schimb leu/euro si euro/franc elvetian.

Leul s-a depreciat vizibil in raport cu euro inca de joi, intrucat jucatorii straini care mizau pe aprecierea leului si a valutelor din regiune au inceput sa isi inchida din pozitii, iar pentru aceasta au fost obligati sa cumpere euro din piata. Ordinele de cumparare de euro au dus la deprecierea leului, astfel ca in a doua parte a sedintei de joi rata de schimb leu/euro a urcat pana la un maxim de 4,39 lei/euro, nivel de la care, potrivit dealerilor, banca centrala a intervenit indirect in piata si a vandut euro prin intermediul unei banci comerciale.

 

Ce spun analistii

Banca Nationala a României este mai relaxata fata de evolutia cursului si bine face, pentru ca nivelul dobânzii ar trebui sa fie prioritar, fiind cel care poate stimula cresterea economica, a declarat pentru Agerpres directorul de investitii al fondului de pensii private Eureko, Radu Craciun.Perspectivele sunt de scadere a dobânzii, iar cursul reflecta si acest lucru. Oricum, nu sunt motive de stres fata de evolutia cursului, deoarece volatilitatea cursului euro/leu este cea mai mica din regiune, daca ne comparam cu Polonia, Ungaria si celelalte state’, a spus analistul financiar, referindu-se la maximul istoric inregistrat vineri de cursul euro/leu.

Craciun a mai spus ca evolutia cursului in perioada urmatoare va depinde foarte mult de contextul regional si international, in timp ce contextul macroeconomic intern ar trebui sa sprijine moneda nationala, pentru ca ‘nu sunt excese’, chiar daca apropierea alegerilor reprezinta un factor de risc. In opinia directorului de investitii al Eureko, este foarte putin probabil ca cursul sa treaca de 4,5 lei/euro.

ING

“Dinamica leului este surprinzatoare avand in vederea evolutia statica inregistrata de la inceputul acestui an, dar poate nivelul tranzactionat este mai interesant decat amplitudinea miscarii, leul a pierdut numai 0,5% fata de euro in ultimele doua zile. Motivul acestei miscari ar putea fi un presupus control mai lax al bancii centrale si ar putea semnala ca leul s-ar putea tranzactiona intr-un interval mai larg – probabil unul intre 4,32- 4,42 lei/euro. Nu credem ca s-ar putea indeparta de nivelurile din ultimele luni avand in vedere declaratia viceguvernatorului Popa de acum doua luni ca leul se afla la valoarea corecta cand se tranzactiona in jur de 4,35 lei/euro”, se arata intr-o analiza ING Bank.

Unii dealeri spun ca BNR a continuat in prima parte a sedintei de vineri sa intervina indirect in piata pentru a tempera deprecierea leului, insa a vandut euro prin alta banca.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)