IBR a pregatit pentru acest inceput de an un curs de mediator: de formare initiala – ce va faciliteaza accesul la profesia de mediator, sau de formare continua – obligatorie pentru mediatorii autorizati. „In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii” (art.60 din L.115/2012 pentru modificarea si completarea L.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator). Astfel ca, de la 1 februarie 2013, cei care vor sa mai ajunga in fata instantelor de judecata trebuie sa faca dovada ca au participat macar la o sedinta de mediere.

Cursul se adreseaza absolventilor de studii superioare, indiferent de domeniul de specializare al acestora. Costul cursului este 3500 de lei platibili cu minim 5 zile inainte de inceperea cursului. La acesta se adauga taxa pentru sustinerea examenului final in valoare de 300 de lei. Cursul poate fi achitat si in doua rate, prima in valoare de 2000 de lei, iar a doua inainte de examenul final in suma de 2300 lei.

Formarea de Mediatori

IBR a realizat un parteneriat cu Institutul International de Mediere (IMI) cu scopul oferirii unui portofoliu de programe de training in domeniul medierii, pe cele doua componente stipulate de legislatia in vigoare: formare initiala ce faciliteaza accesul la profesia de mediator si formare continua, obligatorie pentru mediatorii autorizati.

Obiective:

Acest program vizeaza formarea initiala de mediatori si urmareste dezvoltarea personala / a carierei in domeniul rezolvarii alternative a disputelor. Obiectivul acestui curs este dobandirea competentelor necesare unui mediator in activitatile curente, pentru a solutiona conflictele pe calea medierii. Conform articolului 60 din Legea 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator „In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii”. In consecinta, profesia de mediator devine esentiala pe piata muncii, iar accesul se realizeaza pe baza certificatului de absolvire acordat la finalul acestui program.

Grup tinta:

Grupul tinta este format din absolventi de studii superioare, indiferent de domeniul de specializare al acestora, care doresc sa imbratiseze profesia de mediator.

Continut:

Cursul Formarea Mediatorilor cuprinde o serie de teme organizate in sesiuni, al caror scop este dezvoltarea de abilitati si furnizarea de cunostinte. In cadrul fiecarei sesiuni, sunt prezentate obiectivele acesteia, ce vor permite participantilor sa realizeze auto-evaluarea competentelor dobandite si ii vor ghida in solicitarea de explicatii suplimentare.
Tematica acestui curs este structurata pe urmatoarele sesiuni: 1. Gestionarea, evaluarea si analiza conflictelor; 2. Introducerea in metodele alternative de rezolvare a conflictelor; 3. Identificarea metodelor de rezolvare a conflictelor; 4. Oportunitatea interventiei prin mediere; 5. Intelegerea procesului de mediere, a etapelor acestuia si a tehnicilor specifice aplicate; 6. Dezvoltarea abilitatilor de pregatire, conducere si analizare a medierii pentru obtinerea consensului; 7. Dezvoltarea abilitatii de a descoperi interesele fiecarei parti pentru a obtine beneficii reciproce si solutii durabile pentru toate partile implicate; 8. Intelegerea cailor de a construi si intari relatii importante dintre partile in conflict; 9. Facilitarea comunicarii eficiente folosind tehnici specifice; 10. Dezvoltarea abilitatilor de a intelege cum trebuie negociat in situatii dificile cu parti dificile; 11. Gestionarea si facilitarea negocierii dintre partile in conflict; 12. Conceperea si redactarea de acorduri si contracte in conformitate cu dispozitiile legale; 13. Dezvoltarea abilitatilor pentru o mediere sistematizata, incheiata cu o intelegere a partilor executata voluntar.
Cursul este impartit in sesiuni teoretice si sesiuni practice, denumite jocuri de rol. Pe parcursul cursului fiecare cursant va fi participat in calitate de mediator la minim 2 jocuri de rol, in restul timpului avand calitatea de parte, avocat sau observator. Pe parcursul cursului jocurile de rol vor fi inregistrate pe suport digital (singurul furnizor de formare care ofera aceasta oportunitate), iar la finalul cursului fiecare participant va primi pe suport electronic inregistrarea jocurilor de rol in care a avut calitatea de mediator.
La finalul cursului, participantii vor putea stapani tehnici de baza in mediere, vor putea identifica barierele de comunicare si vor putea contracara blocajele in comunicare, vor putea ajuta partile implicate in disputa sa genereze optiuni de solutionare a acesteia, vor cunoaste si analiza tehnici si tactici de negociere atat din perspectiva negociatorului cat si din perspectiva mediatorului si vor cunoaste modul de contracarare a acestora.
In maxim 30 de zile de la data finalizarii cursului se poate sustine examenul. Dupa promovarea examenului si obtinerea certificatului de absolvire a cursului de formare a mediatorilor fiecare dintre participanti va putea sa se autorizeze ca mediator profesionist si va putea practica profesia de mediator, daca indeplineste si urmatoarele conditii: are reputatie buna si nu a fost condamnat pentru savarsirea a unei infractiuni care ar putea afecta prestigiul profesiei; are o vechime in munca de cel putin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de Mediere.

Lectori:

Iulian Mihai MUNTEANU – Presedinte IMI, Dana MARDARE – Secretar General IMI, Nicolae Bogdan Codrut STANESCU – Vicepresedinte IMI.

Relatii suplimentare: Adrian Morar, 0748-88.68.21.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)