Economistii bancilor comerciale, reuniti in Asociaaia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), au realizat deja o prognoza din care reiese un minim de 4,50 si un maxim de 4,70 lei/euro in decembrie 2012, media majoritara estimand un curs de 4,55 lei/ euro. Fara exceptie, toti analistii sunt convinsi ca, daca vor exista tensiuni politice atat de intense dupa alegeri incat cursul sa se deprecieze masiv, Banca Nationala nu va permite depasirea pragului de 5 lei/ euro.
Liderii AAFBR, chestionati de „Adevarul“, au argumentat ca BNR va fi cu ochii pe euro, iar eventualele presiuni asupra leului pot veni doar din eventualele evoluaii nefericite din zona euro. „Noi avem ancore destul de puternice, e posibil sa avem si un nou acord cu FMI, astfel ca nu ma astept la fluctuatii prea ample ale cursului, nici chiar in perioada de la alegeri si formarea noului Guvern. N-as vrea sa dau vreo cifra, dar cu siguranta BNR nu va permite trecerea pragului de 5 lei pentru un euro in acele zile“, a declarat Radu Craciun, director general adjunct al Eureko Pensii si membru al AAFBR.

Concluzia

4,55 lei/ euro este media de curs valutar in perioada alegerilor din decembrie, estimata de economisti pentru „Adevarul“.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)