Și anul viitor companiile vor activa într-un mediu de afaceri extrem de volatil cu multe incertitudini, arată o analiză iBanFirst. Conform companiei, cursul de schimb euro/dolar va avea o tendință de creștere pe parcursul anului 2023, începând de la pragul de 0.90 dolari/euro în primul trimestru, la 1.05 dolari/euro la 6 luni, urmând ca până la finalul anului să atingă vârful de 1.08 dolari/euro.

Cât privește predicțiile pentru anul următor legate de evoluția leului, acestea sunt ușor pesimiste. Cursul valutar pentru anul 2023 va fi influențat de câțiva factori majori, principalul factor fiind nivelul inflației. Pe masură ce vom observa o reducere a inflației, leul va slăbi în raport cu moneda europeană.

iBanFirst consideră că aprecierea recentă a leului ca fiind una tranzitorie, direct influențată de intrările investitorilor străini în titluri de stat, denominate în lei, dar și de managementul riguros al lichidității practicat de către Banca Națională a României.

iBanFirst estimează o depreciere a monedei naţionale în următorul an în raport cu euro. Astfel, cursul mediu anticipat pentru orizontul de 6 luni este de 4.95 – 4.98 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni acesta este de 5.03 – 5.05 lei pentru un euro.

La nivel global, experții iBanFirst susțin că ne aflăm într-o situație fără precedent, rareori fiind prognozată o recesiune cu atât de mult timp în avans. Mai multe economii se află în pragul colapsului: țările care fac parte din zona euro, Marea Britanie, precum și țările a căror bulă imobiliară a continuat să crească în ultimii ani, cum ar fi Canada și Australia. Pe de altă parte, Statele Unite ar putea evita o recesiune dacă sectorul imobiliar, care reprezintă 5% din creșterea economică a SUA, nu se va clătina în perioada următoare. Scăderea momentană a prețurilor reflectă o ajustare a pieței, dar nu un colaps al acesteia.

China nu va reprezenta un motor de dezvoltare în cursul anului următor. Conform previziunilor iBanFirst, este de așteptat ca rata de creștere a Chinei să încetinească semnificativ în 2023, la aproximativ 3%. Obiectivul guvernului chinez este să ajusteze economia, care în prezent este penalizată de strategia zero-Covid și de greutatea cu care se desfășoară restructurarea pieței imobiliare, începută în septembrie 2021. Investitorii anticipează o pierdere totală de 130 de miliarde de dolari generată de incapacitatea de plată a dezvoltatorilor chinezi.

Un dolar puternic pe fondul unei piețe valutare volatile

Pentru piața valutară, perspectiva intrării în recesiune înseamnă o reîntoarce la condițiile de volatilitate, precum și o depreciere a dolarului american. În opinia experților iBanFirst, dolarul american este supraevaluat față de majoritatea monedelor. De exemplu, acesta este supraapreciat cu aproximativ 28% față de euro, dacă ne raportam la cursul de schimb real.

Deși unii analiști vorbesc despre posibilitatea unei noi intervenții coordonate pe piața valutară din partea principalelor țări dezvoltate, cum a fost în cazul acordului Plaza din 1985, acest lucru rămâne la nivel ipotetic pe termen scurt. Suntem încă departe de nivelurile supraevaluate de atunci, prin urmare este mai probabil să asistăm la intervenții individuale ale băncilor centrale, pentru a limita deprecierea monedelor lor naționale.

Conform previziunilor iBanFirst, cursul de schimb euro/dolar va avea o tendință de creștere pe parcursul anului 2023, începând de la pragul de 0.90 dolari/euro în primul trimestru, la 1.05 dolari/euro la 6 luni, urmând ca până la finalul anului să atingă vârful de 1.08 dolari/euro.

„În cursul anului viitor, companiile internaționale vor activa în continuare într-un mediu de afaceri extrem de volatil, fiind predispuse riscurilor valutare. Pentru a-și menține competitivitatea pe piețele externe, acestea trebuie să anticipeze fluctuațiile pieței, să elaboreze scenarii de prognoză pe termen mediu și lung și să aibă în vedere implementarea unei strategii de acoperire a riscurilor.

Echipa noastră de specialiști forex vine în întâmpinarea companiilor de import – export cu know-how-ul necesar și cu instrumente de hedging personalizate pentru a le sprijini să depășească provocările cu care s-ar putea confrunta în operarea tranzacțiilor transfrontaliere”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

 

Citește și

Adrian Codirlaşu, CFA: Rata inflaţiei urmează să scadă sub 10%, începând cu luna octombrie 2023. Cum vor evolua cursul valutar și indicele ROBOR, în următoarele 12 luni

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)