Un nou minim istoric pentru leu. Depreciere istorică a leului in fata monedei europene continuă. BNR a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4.8552 lei, lei pentru un euro, în urcare cu 0,12% față de nivelul de 4,8492 lei consemnat vineri.

Dan Suciu: această evoluție este normală, iar creșterea nu este deloc una semnificativă

“De la începutul anului, pentru leu, avem o deprecire de 1,6%. Cifra este mică” spune Dan Suciu, purtător de cuvânt la Banca Națională. Acesta spune că deprecierea “intră în sfera normalului. Sigur, direcția este cea determinată de situația de criză economică pe care o parcurgem și de aceea avem depreciere”, a mai spus reprezentantul BNR in direct la Digi 24.

Potrivit oficialului BNR, există și factori politici care pot crea dezechilibre economice.

Întrebat dacă perioada dinaintea alegerilor prin care trece România are vreo influență asupra cursului valutar, oficialul a răspuns: „Cu siguranță că situația politică întotdeauna influențează cursul într-un fel sau altul”.

Intrebat dacă reluarea demersului de a crește pensiile cu 40% în Parlament poate influența cursul de schimb. Suciu a spus: „Da, este unul dintre factorii care pot deranja foarte mult echilibrele pe care încearcă acum leul să le consolideze într-un fel sau altul. Evident că aceste lucruri îngrijorează și, dacă lucrurile vor merge în direcția aceasta, sunt acele elemente suplimentare care pot influența evoluția cursului, din păcate într-o direcție pe care nu ne-o dorim”.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)