Criza din Grecia isi arata primele efecte in Romania. Moneda nationala s-a depreciat puternic, luni, in fata celei europene, pe fondul tensiunilor din Grecia, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de 4,4931 lei/euro, in crestere cu 3,54 bani (0,79%) fata de cotatia de vineri, de 4,4577 lei/euro.

Leul a inregistrat cea mai mare cadere intre monedele statelor din estul Europei, din cauza temerilor ca bancile grecesti prezente in Romania  vor fi afectate de o eventuala iesire a Greciei din zona euro.

Prognoza ING Bank despre cursul de schimb

Cursul euro/leu a trecut de pragul de 4,5 lei pe piata interbancara, putând ajunge in zona de stabilitate a BNR, de 4,38-4,52 lei/euro, dar Banca Nationala ar putea interveni la 4,5 lei/euro, sustine Ciprian Dascalu, economist sef al ING Bank România.

“Ne asteptam ca EUR/RON sa testeze pragul superior al “zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)” in asteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de masuri asociate extensiei finantarii externe. Ne asteptam ca BNR sa fie prezenta in piata peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicata pe termen scurt, ceea ce va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piata monetara si va pune presiune ascendenta pe ratele de dobânda”, a declarat Ciprian Dascalu, la solicitarea AGERPRES.

Potrivit acestuia, ultimele sondaje arata ca 56% dintre greci sunt in favoarea masurilor de austeritate atasate programului de salvare.

“Este posibil ca implementarea programului sa duca la dispute politice in interiorul partidului de guvernamânt, iar, daca nu se reuseste formarea unei noi coalitii, la alegeri anticipate. Ca urmare, in scenariul de baza, ne asteptam ca EUR/RON sa ramâna in zona 4,48-4,52 cel putin saptamâna aceasta si o volatilitate ridicata pe termen scurt. Ne mentinem prognoza de apreciere a leului catre finalul anului spre limita inferioara a intervalului mentionat de banca centrala (4,38/EUR)”, mai sustine Ciprian Dascalu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)