Banca Nationala a Romaniei a mentinut pentru a saptea saptamana consecutiv la 4 miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, aceasta fiind, totodata, a 14-a saptamana la rand in care banca centrala limiteaza suma disponibila. BNR a imprumutat lunea trecuta 13 banci cu 4 miliarde lei, iar sumele licitate de institutiile de credit au ajuns la un total de 17,48 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie, ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala stapanesc cursul de schimb, fiind o metoda mai rapida si mai eficace decat modificarea dobanzii de politica monetara.

Efectele negative al acestor plafonari sunt, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante, precum si dobanzile mai ridicate practicate de banci.

Randamentele acceptate de Ministerul Finantelor au scazut insa in urma cu patru saptamani pentru prima oara, intrerupand trendul de crestere inceput in luna mai. Totodata, cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ, in conditiile in care randamentele la titlurile de stat ale Romaniei sunt peste cele emise de tarile din regiune.

Ministerul Finantelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitatie din 2012, de 11 ori peste valoarea indicativa, astfel ca fondurile atrase in lei in 2012 au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea imprumutata in 2011. Finantarile in valuta au crescut cu 62%, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari).

Luni sunt programate primele licitatii din acest an pentru vanzare de titluri de stat de catre Ministerul Finantelor Publice. Ministerul vrea sa imprumute in total 1,3 miliarde lei prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate la un an (500 milioane lei) si prin obligatiuni cu scadenta de 18 luni (800 milioane lei).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)