Analistii previzioneaza un an bun pentru clientii cu credite in euro – cursul nu va da batai de cap in 2015. Stabilitate – este cuvantul sustinut de economisti. Insa, nu in prima saptamana din an cand BNR a anuntat luni, 5 ianuarie 2015, cel mai MARE curs oficial din ultimele 9 luni: 4 lei si 49 de bani pentru un euro. Analistii afirma ca acest inceput nu este unul ingrijorator, acesta devalorizare a leului se datoreaza unor probleme externe, nu interne. Iar cursul cu siguranta isi va reveni.

Claudiu Cazacu, analist sef XTB, vede un curs la final de 2015 in jurul lui 4,57 – 4,58. “Pe parcursul anului cred ca vom avea si episoade de deprecierea mai accentuata a leului”, a spus Cazacu.

Analistii de la Raiffeisen se asteapta la un curs intre 4,4 si 4,45 lei pentru un euro in urmatoarele 9 luni.

Bancherii de la ING sunt mai optimisti. Vad 4,4 lei in prima jumatate a anului si 4,3 lei in decembrie.

BCR nu face prognoze pe semestre, insa se asteapta la un curs mediu de 4,44 lei pe toata durata anului.

 

Ce previzionau analistii la final de an 2014

„Cred ca anul viitor vom avea un curs pe la 4,40-4,42 lei pe euro. Dobanda BNR va ajunge la un minim de 2,25% si la acest nivel cursul ar ramane in parametri OK, fara fluctuatii mari“, a declarat in noiembrie Adrian Mitroi, membru CFA – Asociatia Analistilor Profesionisti in Investitii.

Unde vad bancherii cursul anului 2015

„Sub 4,4 cursul mediu”, spune Andrei Radulescu, economistul-sef  la Banca Transilvania.

„Noi mizam pe o evoluție relativ stabila in 2015. Vedem o scadere usoara pana la finalul anului la 4,42”, afirma Mihai Patrulescu, senior economist al UniCredit Tiriac Bank.

Cele mai pesimiste prognoze indica un nivel de pana la 4,49 lei pentru euro

Pentru a avea un curs stabil este nevoi ca economia sa “mearga”. Iar pentru 2015, estimarile oficiale arata un avans de 2,5% pentru Produsul Intern Brut.

 

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)