Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in crestere cu 0,4 bani, la 4,4219 lei/euro, un nou maxim al ultimelor zece saptamani.Un curs superior celui anuntat joi a fost anuntat de banca centrala la 7 ianuarie, cand euro a fost la 4,4223 lei/euro. In sesiunea de miercuri, cursul a fost de 4,4179 lei/euro.

Cursul pentru dolarul american a urcat cu 0,41 bani, la 3,4235 lei/dolar, ajungand astfel la un nou nivel maxim de dupa 13 decembrie. La data mentionata, rata de schimb a fost de 3,4522 lei/dolar.

Totodata, cursul pentru francul elvetian a avansat la 3,6209 lei/franc si s-a plasat la cel mai ridicat nivel de dupa 9 ianuarie, cand rata a fost de 3,6465 lei/franc. Cursurile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

“Intrucat credem ca interesul jucatorilor straini va fi scazut la licitatia pentru titlurile de stat la zece ani, similar cu ce s-a observat la licitatia de obligatiuni de luni, prognozam ca leul va fi in continuare vulnerabil la o depreciere indusa de climatul din pietele internationale. Asadar, ne asteptam ca leul sa piarda teren pana la 4,43 lei/euro astazi”, arata un raport ING Bank.

Jucatorii sunt precauti, in timp ce politicienii din Cipru lucreaza la un nou plan pentru a preveni colapsul financiar al tarii. La deschiderea sedintei, euro a fost cotat la 4,4220 – 4,4250 lei, usor peste cotatiile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4210 – 4,4220 lei/euro. In prima parte a zilei cursul a fluctuat foarte usor, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse. Unii dealeri spun ca se simte o presiune usoara pe deprecierea leului din cauza dobanzilor reduse si pentru ca strainii au inceput sa vanda din obligatiunile emise anterior de Romania.

Dobanzile practicate joi dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele in lei pe termen de o zi au continuat sa fie reduse datorita lichiditatii ridicate care exista in piata. Dobanzile sunt de 1,02% – 1,52% pe an, foarte apropiate de nivelurile de miercuri, de 0,98% – 1,48% pe an, si, totodata, mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)