Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de referinţă de 4,8595 lei pentru un euro, în urcare cu 0,02% de la nivelul de 4,8586 consemnat miercuri. Dolarul a crescut cu 0,71%, la 4,1198 lei pe unitate.


Miercuri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8586 lei pentru un euro, în urcare cu 0,04% de la nivelul de 4,8567 consemnat marţi. Dolarul a crescut cu 0,10%, la 4,0908 lei pe unitate.

Pragul psihologic al cursului euro/ leu

Economiștii consideră că în curând vom asista la o intervenție a BNR deoarece pargul psihologic de 4,90 lei pentru un euro este greu de susținut de populație, în aceste momente tot mai tensionate.

Totodată, analiștii consideră că deprecierea leului poate fi o consecință a deciziilor luate ieri de parlamentarii PSD.

Parlamentarii din comisiile reunite de buget finanțe din Parlament au votat pentru majorarea pensiilor cu 40%. Votul a fost dat pentru abrogarea articolului din legea privind rectificarea bugetară în care se prevede majorarea cu doar 14% a pensiilor, în loc de 40%. Dacă forma adoptată în comisii trece și de votul din plenul reunit, pensiile trebuie majorate cu 40%.

Totodată, parlamentarii au amendat creșterea salariilor profesorilor, lege ce era amânată până în 2021. O altă modificare la legea bugetului de stat este alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.

Nu în ultimul rând, în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei. Toate aceste modificari impuse de Comisia Economică, condusă de Daniel Zamfir, aproximativ 70 miliarde lei, circa 14 miliarde euro, adică aprox. 7% din PIB.

Toate modificările au fost impuse fără menționarea surselor de finanțare.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)