Moneda nationala se va aprecia, iar cursul de schimb va reveni sub nivelul de 4,5 lei/euro dupa referendumul privind demiterea presedintelui si clarificarea situatiei de pe scena politica, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu. BNR a publicat, luni, noi recorduri pentru euro si dolar, de 4,5571 lei/euro si, respectiv, 3,7399 lei/dolar. Leul a recuperat usor luni din pierderea inregistrata in sesiunea interbancara de vineri, cu sprijinul interventiilor BNR, insa cursurile publicate de banca centrala pentru euro si dolar au urcat la noi valori maxime, de 4,5571 lei/euro si, respectiv, 3,7399 lei/dolar.

Precedentele recorduri au fost inregistrate vineri, cand rata de referinta leu/euro a fost de 4,5495 unitati, iar cursul oficial pentru dolar s-a plasat la 3,7274 lei/dolar. Dealerii spun ca presiunea de depreciere a fost sustinuta si de faptul ca banca centrala nu mai combate atat de agresiv aceasta tendinta si pemite o volatilitate mai mare.

“Cursul e stabilit de Banca Nationala pe baza tranzactiilor de pe piata. Ne afecteaza direct si afecteaza cetatenii in primul rand, dar si firmele. Consider ca e o evolutie conjuncturala, cursul va veni inapoi, deci se va aprecia, cred eu, pana la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat in momentul respectiv, ca efect al calmarii si clarificarilor de pe scena politica”, a spus Florin Georgescu aseara la Antena3.

El a raspuns unei intrebari privind faptul ca batalia politica se reflecta in cursul de schimb si afecteaza direct activitatea Ministerului Finantelor Publice si eforturile de relansare a economiei. Georgescu a tinut sa precizeze ca nu este angajat politic, nefacand parte in acest moment din niciun partid, iar pozitia este une de tehnocrat.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)