Banca Nationala a Romaniei a publicat luni un nou nivel record pentru cursul de referinta, de 4,4373 lei/euro, desi cotatiile leului au depasit 4,44 lei/euro la jumatatea zilei, iar dealerii spun ca banca centrala nu ar fi intervenit vizibil in piata. Leul inregistra oscilatii usor sub 4,44 lei/euro la inceputul sesiunii interbancare de luni, intr-o piata linistita, in timp ce euro si valutele din regiune inregistrau deprecieri, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reusit sa formeze o coalitie de guvernare.

La deschidere, euro era cotat la 4,4360 – 4,4390 lei, in scadere fata de nivelul de vineri seara, cand schimburile se realizau la 4,44 – 4,4415 lei/euro. Dupa prima ora de tranzactionare, cotatiile se plasau la 4,4355 – 4,4375 lei/euro. In acelasi timp, valutele din regiune se depreciau cu pana la 0,7%, iar euro a atins luni pe pietele asiatice cel mai scazut nivel din ultimele patru luni fata de dolar. Temerile investitorilor privind iesirea Greciei din zona euro s-au reaprins, iar statul ar putea fi nevoit sa organizeze o noua runda de alegeri. Atmosfera pesimista din piete a fost alimentata si de rezultatul alegerilor din landul german Renania de Nord-Westfalia, unde partidul conservator al cancelarului Angela Merkel a inregistrat duminica o infrangere importanta, rezultat care ar putea incuraja opozitia de stanga, care se opune politicilor de austeritate din Europa.

 

Referinta anuntata vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4265 lei/euro. Comparativ cu finalulul anului trecut, cursul a urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro. Fata de dolar, moneda nationala a atins vineri un nou maxim incepand cu 16 ianuarie, referinta urcand cu 0,68 bani, de la 3,4141 lei/dolar la 3,4209 lei/dolar. La mijlocul lunii ianuarie, referinta s-a situat la 3,4245 lei/dolar. Pentru francul elvetian, cotatia a urcat de la 3,6769 lei/franc la 3,6861 lei/franc, un nou maxim incepand cu 5 septembrie 2011. La acea data, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)