După ani buni în care Banca Naţională a României a fost ținta atacurilor venite din partea economistul Lucian Isar, soțul copreședintelului PNL, Alina Gorghiu, oficialii Băncii Centrale au decis să îi răspundă public acestuia. Atacurile fostului bancher au fost alimentate și de o televiziune, care a renunțat la “informarea publicului”, îmbrărțişând linșajul mediatic.

Website-ul BNR oferă publicului un mare volum de informații care răspund întrebărilor uzuale, explică Dan Suciu.

Un “jurnalist” nu cunoaște modul de finanțare al BNR. Sau dezinformează voit. Interesele sunt mari, oamenii sunt mici. Mulți tratează cu umor ce se întamplă în aceste zile. Alții vor ca Isărescu să “stea” cu poporul la masă. La vin? Sau la bere? “Cu toți deodată sau pe rând?”, i-aș întreba eu… Unii vorbesc prea mult despre transparență, salarii publice, obisnuiți fiind cu goliciunea… 

În mod deloc suprinzător, marea dezbatere financiară purtată zilele acestea nu se referă la vreo problemă curentă a României, la turbulenţele monetar-valutare, la dobânzi, la conversii, la credite, la comisioane, la legi ce stau să afecteze viitorul României.

Acest circ mediatic are un singur scop. Deturnarea. Nu e pentru prima dată cand presa participă la jocuri de putere!

Iata declarația integrală a purtatorului de cuvânt  – Dan Suciu:

De mai bine de o lună de zile, Banca Națională a României este supusă zilnic unui tir de acuzații reluate cu obstinație, rupte de realitate și menite să ducă la confuzie. Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susțin cu documente, avansează date false, mai mult, conțin de prea multe ori neadevăruri economice și acuzații la limita linșajului. Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce privește activitatea Băncii Naționale. Nicio acuzație serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susține, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog.

Să fim bine înțeleși: nu întrebările legate de activitatea complexă a BNR deranjează, ci acuzațiile fără conținut, total fanteziste și răuvoitoare. Nu se poate răspunde unui șir de simple aserțiuni care nu sunt susținute de nicio altă argumentație precum: “BNR a afectat economia reală dramatic prin greşelile intenţionate de politică monetară şi de credit”, sau “Tranzacţiile în marja pe fondul unui regim valutar “curs cu flotare controlată” permite câştigarea de benevolenţă din partea majorităţii parlamentare.” Nu se poate reacționa nici în fața unor acuzații false de la un cap la altul: “Când a avut pierdere (BNR, n.n.) suma a fost acoperită de la bugetul statului”, “Cine și-a tras bonusuri din împrumutul FMI? Anumiți angajați ai BNR”. – care țin de ABC-ul domeniului de activitate al băncii centrale.

Toată această înșiruire de acuzații fără niciun corespondent în realitate, reprezintă un atac la reputația BNR și face inutil demersul de a mai reacționa la încercarea de ducere în derizoriu a activității băncii centrale – instituție cu responsabiltăți, obligații și obiective de interes național.

În schimb, Banca Națională a României este oricând pregătită să răspundă la orice întrebare legitimă şi coerentă despre activitatea sa.

BNR înțelege și respectă pe deplin procesul de transparentizare în conformitate cu legea, cu interesul public și cu practica europeană a băncilor centrale. Website-ul BNR oferă publicului un mare volum de informații care răspund întrebărilor uzuale. De asemenea, nu vom ezita ca specialiștii și comunicatorii bancii să intre în orice dezbatere publică și să ofere toate informațiile necesare pentru o mai bună înțelegere a activității și a responsabilităților băncii. Dar Banca Centrală nu va răspunde unei campanii care are ca scop denigrarea instituției și care nu are nimic de a face cu informarea corectă a publicului.”

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)