Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking BCR, a menționat, în cadrul unei conferințe online, că instituția de credit a colectat până în prezent 20.000 de solicitări de amânare la plată a ratelor pentru 24.000 de împrumuturi, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din portofoliul total de finanțări acordate segmentului de retail. În opinia sa, până la mijlocul lunii mai, cât durează valabilitatea reglementărilor prevăzute în OUG 37/2020, BCR va primi cereri de amânare a ratelor pentru circa 10% din totalul împrumuturilor.

”Peste 40% dintre clienți au optat pentru soluțiile de amânare la plată a ratelor oferite de BCR. Am implementat deja soluții rapide de amânare pentru 6.000 de clienți. Din 31 martie, pentru 380.000 de clienți deținători de carduri de credit și overdraft am aplicat deja amânarea la plată a sumei minime obligatorii și a dobânzii. Este important de subliniat că peste 70% dintre clienții care dețin credite de consum la BCR au și o asigurare de somaj”, a specificat Dana Dima.

În prezent, 432 de unități BCR funcționează cu doar 50% din echipă. Au fost adoptate și sunt menținute intens măsuri de protecție în unități: panouri plexi, mănuși, măști, substanțe antiseptice alături de măsuri speciale de pază și de reorganizare a fluxului de clienți. Totodată, BCR a decis să aloce, în 10 orașe, sucursale speciale, resurse și consilieri dedicați pentru cei care astăzi muncesc în linia I: doctori, personal sanitar, militari și politiști.

Dana Dima a evidențiat creșterea activității băncii pe canalele digitale, explicând că BCR înregistrează 300 de conturi deschise online 100% zilnic (prin George), volumul dublându-se în ultima perioadă. ”Suntem determinați astfel să continuăm planul strategic de digitalizare a BCR, cu alocarea mai departe a unor investiții consistente”, a spus Vicepreședintele instituției de credit. Dana Dima a mai precizat că în ultima perioadă peste 30.000 de carduri au fost expediate prin curier către adresele de domiciliu ale clienților, pe cheltuiala băncii.

Dana Dima a mai declarat că aproximativ 500 de microîntreprinderi au apelat la facilitatea de amânare la plată a ratelor la credite conform OUG 37/2020, iar 1.200 de IMM-uri au beneficiat prelungirea automată a liniilor de credit. În cadrul IMM INVEST, BCR a a primit un plafon de 3,4 miliarde de lei. ”Considerând garantarea de 80% probabil că vom acorda în jur de 4 miliarde lei credite pentru IMM, dublând practic portofoliul de credite IMM”, a susținut Dana Dima.

Oficialul BCR a amintit că BCR a primit un plafon de 600 de milioane de lei pentru Programul Prima Casă, dintre care 100 de milioane de lei au fost deja finanțați. ”Așteptăm noile norme de creditare și vom continua”, a subliniat Dana Dima.

În opinia sa, creditarea nouă va înregistra în acest an o diminuare de circa 50%, impact care se va resimți cu precădere în cel de-al doilea trimestru, urmând ca spre finalul anului piața să resimtă o îmbunătățire față de evoluția din perioada aprilie – iunie 2020. Dana Dima a ținut să menționeze că pandemia de coronavirus nu a generat un impact asupra activității de economisire. ”Faptul că am lucrat mult pe partea de educație financiară, clienții au înțeles importanța economisirii”, a conchis Vicepreședintele BCR.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)