Băncile rămân reticente în a credita economia reală, din cauza disciplinei financiare deficitară și a faptului că unele companii apelează abuziv la insolvență, însă înființarea unui Birou de Credit pentru firme ar putea impulsiona creditarea pe acest segment, susține președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, citat de Agerpres.

“Prudența manifestată de bănci la creditarea sectorului real al economiei este determinată de disciplina financiară laxă, de recurgerea uneori abuzivă a companiilor la procedura de insolvență, precum și de constrângerile de finanțare din perioada de criză. Dacă s-ar fi introdus un filtru la creditarea persoanelor juridice, precum este Biroul de Credit în cazul persoanelor fizice, și ar crește gradul de utilizare a garanțiilor pentru a asigura o cerere solvabilă, creditele nou acordate ar înregistra un ritm de creștere mai amplu”, a declarat, marți, Dănescu, într-o conferință pe teme economice, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în caz de insolvență a unei companii, șansele de redresare sunt relativ scăzute, deci și șansele ca acele credite acordate companiei să redevină performante sunt reduse.

“Cum probabilitatea de nerambursare este mare, banca trebuie să își asume riscuri corespunzătoare pentru a-și asuma acel rol de intermediar. Statistica BNR arată că rata de neperformanță în cazul IMM-urilor era de 31,5% la finele anului trecut. Practic, un leu din trei lei plasați în credite la IMM-uri nu se mai întoarce la bancă. În schimb, banca este obligată să provizioneze corespunzător expunerile neperformante, iar necesarul de provizionare afectează profitabilitatea băncilor. (…) Finanțarea în timpul procedurii este o posibilitate, dar trebuie analizat fiecare caz în parte”, a mai spus Dănescu.

Reprezentantul ARB mai spune că riscul asumat de bancă trebuie balansat în mod corespunzător, obiectivul fiind acela de a promova o creditare sustenabilă și profitabilă, care să nu indice nicio problemă în restituirea banilor, protejând în acest mod și deponenții.

“Disponibilitatea băncii de a credita o companie, fie ea și în insolvență, este direct proporțională cu șansele de rambursare”, a subliniat el.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)