Aderarea la zona euro are nevoie de reforme serioase, iar România nu trebuie să mizeze numai pe fondurile europene, ci și pe mobilizarea resurselor interne, a declarat Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul dezbaterii “Cadrul financiar multianual post-2020 – un răspuns pentru viitorul UE”, organizată de Institutul European din România.

“Sunt analize care arată că dinamica resurselor, mersul resurselor în interiorul Uniunii avantajează, în largă măsură și adesea, țările mai bogate, mai avansate. Trebuie demolate mituri care lucrează împotriva noastră. Aderarea la zona euro cere reforme serioase. Nu trebuie să mizăm numai pe fonduri europene, trebuie să mizăm pe resursele noastre, să le mobilizăm, să folosim banii mult mai bine. Avem nevoie de strategia de țară, fondurile structurale și de coeziune au un rol major, dar nu fac diferența în ultimă instanță, ci mobilizarea resurselor interne și cum vom reuși noi să clădim această țară”, a spus Dăianu, citat de Agerpres.

El a precizat că protecția frontierelor, intelligence, știința și tehnologia, apărarea și politica externă sunt bunuri publice europene care vor cere o finanțare mai serioasă.

“Pentru aceste bunuri europene trebuie să luptăm și noi și va trebui să venim nu numai cu declarații de simpatie, ci să ne angajăm și cu resurse. Atunci trebuie să ne uităm la bugetul nostru cu resurse atât de mici și trebuie să luptăm ca să avem un buget public al României cu mai multe resurse. Să nu ne luptăm numai cu granturi, să avem venituri fiscale care sunt astăzi foarte mici. Suntem codașa UE”, a mai arătat oficialul BNR.

Agerpres

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)