Senatorul PSD Daniel Zamfir a anunțat că Legea leasing-ului a trecut marți de Camera Deputaților, for decizional. „Noua Lege a leasingului va permite utilizatorului sa valorifice bunul – în situația în care nu mai poate continua contractul. Eliminăm astfel abuzul IFN-urilor care valorificau bunul respectiv la un pret derizoriu – la intelegere cu recuperatorii, iar toată diferența era pusă pe spinarea utilizatorului!”, spune Daniel Zamfir.

Proiectul de lege trebuie promulgat de presedintele Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare.

Ce spune de fapt senatorul Zamfir?

Potrivit senatorului, consumatorii datornici își pot vinde singuri bunul luat în leasing, deși nu sunt proprietari, cu scopul stingerii creditului.

„Înainte era o mare nedreptate. În situația în care nu mai puteai plăti rata la leasing, IFN-ul respectiv îți factura în continuare rate, deși tu nu mai foloseai bunul”, explică social-democratul.

„Legea leasingului, care astăzi a trecut în Parlament, este o lege la care am ținut foarte mult și care va elimina abuzul pe care îl practică IFN-urile. Legea nu mai dă posibilitatea IFN-urilor și firmelor de recuperare să valorifice bunul pe care tu l-ai utilizat, respectiv o mașină, după bunul plac și la valoarea pe care o cred ei de cuviință, ci pur și simplu tu, ca utilizator, ești implicat în demersul de valorificare a bunului. Prin acest lucru avem garanția că prețul care se obține este unul real, și nu unul aranjat între acești recuperatori și reprezentanți ai firmei de leasing.

Senatorul Daniel Zamfir revine. Legea face parte din pachetul denumit “anti-camatarie” initiat de Zamfir și respins de Curtea Constituțională.

Acum social-democratul a inițiat din nou proiect dar a renunțat la prevederile care elimină caracterul de titlu executoriu al contractelor în cazul persoanelor fizice, precum și la limitarea penalităților în cazul rezilierii contractului de leasing.

Citește și

Senatorul Daniel Zamfir revine. Proiect: Schimbări în contractele de LEASING privind condiţiile de plată ale consumatorului

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)