Deputatul Daniel Zamfir a anunţat că proiectul legii dării în plată va fi votat în Senat luni după-amiază. “Oameni buni, cel mai probabil legea dării în plata se va vota luni după amiază sau marţi în Senat”, a scris iniţiatorul actului normativ pe pagina sa de Facebook.

Daniel Zamfir precizează că se va întâlni luni, ora 14.00, cu liderii PSD din Senat. “Liderul PSD din Senat, dnul Mihai Fifor, ne-a invitat pe mine şi pe profesorul Piperea, luni la ora 14.00 să lămurim împreună cu senatorii PSD chestiunile legate în principal de Prima Casă, în sensul că dlor vor să se asigure că programul va continua. Ăsta a fost motivul pentru care au amânat votul pentru luni”, a exlicat deputatul în postarea sa de pe reţeaua de socializare. Anunţul său vine după cel al avocatului Gheorghe Piperea, care decreta dramatic, tot pe Facebook, că proiectul “a fost retras”.

Mai mult, avocatul a provocat rumoare şi frustrare printre clienţii care îl citesc şi pe care îi reprezintă în diverse speţe, vorbind despre anularea proiectului din cauza lobby-ului bancar. “Lobby-ul intens al BNR a lovit unde trebuie. Din acest moment cred că putem pune cruce legii dării în plată, aşa cum am construit-o eu şi cum a promovat-o intens dl Zamfir. A fost un vis frumos”, declară Gheorghe Piperea.

Dacă întâlnirea de luni va avea loc, discutiile se vor axa pe Programul Prima Casă. Initiatorii legii nu văd cum actul normativ poate afecta programul. În schimb, băncile şi instituţiile internaţionale vorbesc despre imposibilitatea continuării programului, riscându-se un default de stat.

“Vreau să spun tuturor că nu există niciun risc ca programul Prima Casă să dispară. Ceea ce ne dorim noi este ca şi beneficiarii acestui program să fie protejaţi de legea dării în plată, să nu ajungă în situaţia în care nemaiputându-şi achita ratele să fie urmăriţi de ANAF toată viaţa, după ce au pierdut şi casa. Pentru că, din păcate, asta se întâmplă acum. Păi unde ar mai fi principiul corect al legii, acela de a răspunde doar în limita bunului ipotecat? Cei cu Prima Casă pot rămâne şi fără casă şi urmăriţi de ANAF toată viaţa, ceea ce ar fi profund incorect!”, afirma pe Facebook iniţiatorul actului normativ, Daniel Zamfir.

Liviu Voinea, vicegurnator BNR, a arătat că programul guvernamental va dispărea pe viitor, dacă legea rămâne în forma votată până la acest moment.

“Pe viitor, în mod evident, programul dispare, pentru că, dacă statul român a dat o garanţie şi o ia înapoi permiţând darea în plată în programul Prima Casă, evident nu mai poate avea loc acest program”, a punctat Voinea.

Secretar de stat al Ministerului de Finanțe, Enache Jiru, a atras atenția asupra faptului că dacă împrumuturile Prima Casă nu sunt exceptate, programul nu mai are nicio valabilitate. ”Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case în prezent. Dacă programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e dacă ne mai dorim acest program sau nu”, a subliniat Enache Jiru.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)