Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România (Urbanis) apreciază, în cadrul unui comunicat de presă, că promulgarea Legii privind darea în plată va conduce imediat și irevocabil la efecte economice negative și extrem de grave. ”Vă prezentăm nu doar punctul de vedere al dezvoltatorilor imobiliari, cât și al altor entități implicate în activitatea de dezvoltare imobiliară: firme de construcție, firme care activează în domeniul materialelor de construcții și nu în ultimul rând opinia potențialilor consumatori de produse imobiliare, respectiv de locuințe nou construite”, subliniază reprezentanții Asociației.

După o lungă perioadă în care domeniul imobiliar a fost puternic afectat de criza financiară mondială, anul 2016 se anunța ca un an al relansarii și consolidării activității în domeniul construcțiilor de locuințe cu efecte extrem de pozitive asupra PIB-ului României. ”Această relansare este încă fragilă și un eveniment precum promulgarea legii darii în plată sau stoparea Programului Prima Casă, va avea efecte dramatice, dacă nu catastrofale, de intoarcere în perioada crizei imobiliare. Astfel, de la o creștere a PIB-ului, estimată în anul 2015 a fi de 4 %, s-ar putea ajunge la o scădere, precum în anul 2009 de minus 7%”, avertizează dezvoltatorii imobiliari și firmele de construcții.

”Promulgarea legii dării în plată, așa cum a fost prezentată de către inițiatorul proiectului de lege, trebuie analizată nu doar prin prisma unor beneficii ipotetice pe care le-ar putea aduce pentru consumatori, dar mai ales din prisma implicațiilor negative directe, care se vor produce în viitor, pentru persoanele care ar putea fi interesate de achiziția unei locuințe și pentru care va deveni aproape imposibilă această achiziție, în condițiile în care ar fi necesară plata unui avans de 35% – 40% din valoarea noii locuințe, așa cum o serie de bănci au anunțat, dintre care menționăm Raiffeisen Bank.

Programul Prima Casă ocupă un procent de 80 – 90% din totalul creditelor acordate pentru achiziția unei noi locuințe. În aceste condiții, legea dării în plată va stopa imediat Programul Prima Casă, va bloca toate proiectele imobiliare în curs, va falimenta o întreagă industrie a construcțiilor și va desființa zeci de mii de locuri de muncă, fără a menționa toate afacerile conexe cu acest domeniu, care vor fi de asemenea foarte afectate.

Rezolvarea unor probleme de creditare din trecut, între care nu se poate distinge buna sau reaua credință a debitorilor din creditele ipotecare, nu se poate realiza prin crearea unor probleme și mai mari pentru toate persoanele de bună credință, care ar dori achiziția unei noi locuințe, nu doar din motive strict juridice, cât și din motive etice ți anume: nu ar fi deloc justificat ca pentru incorectitudinea unor debitori rău platnici să sufere toate persoanele tinere, care sunt în căutarea unei noi locuințe si care vor trebui să aștepte până la maturitate pentru acumularea avansurilor necesare.

Pe de altă parte, considerăm prematură apariția unor produse bancare cu avansuri de 35%, pe care unele bănci le-au anunțat și atragem atenția asupra faptului ca astfel de demersuri au un impact direct asupra consumatorului de credite bancare, care își planifică cumpărarea unei noi locuințe atât în funcție de situația existentă la un moment dat, cât și în funcție de prognozele și știrile din domeniul bancar.

În concluzie, opinia unanimă a tuturor actorilor implicați în construcția de locuințe, este aceea că promulgarea legii dării în plată va conduce imediat și irevocabil la efecte economice negative și extrem de grave, fiind necesară o analiză foarte atenta, decizii bazate pe studii de impact și precauție în emiterea oricăror comunicate de presă, atât din partea băncilor, cât și din partea inițiatorilor proiectului de lege, pentru a se evita:

– falimentarea industriei construcțiilor de locuințe și stoparea investițiilor din acest domeniu;
– desființarea de zeci de mii de locuri de muncă în domeniul construcțiilor, în sectorul bancar și în toată industria conexă acestor domenii;
– scăderea PIB-ului României și a întregii economii prin efectele directe și cele conexe;
– limitarea dreptului la creditare a celor care sunt în căutarea unei noi locuințe;
– disputele ce pot afecta negativ imaginea și interesele economiei și ale investitorilor din domeniul imobiliar.

Considerăm că este posibil ca oamenii să poată să traiască fără credite, așa cum posibile sunt și avantajele acestei legi, însă este cert faptul că industria și piața imobiliară a construcției de locuințe nu poate exista fără credite și la fel de cert este faptul că fără o economie funcțională, certă și previzibilă lucrurile se vor deteriora și toți românii vor avea de suferit din cauza scăderii nivelului de trai”, se menționează în comunicatul de presă remis de Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România (Urbanis).

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)