Noul ministru de Finante, Darius Valcov, nu stie cu ce “se mananca” PRIMA CASA! Acesta a declarat la audierile de investire de ieri ca vrea pentru anul viitor extinderea programului guvernamental Prima Casa, cu facilitati acordate chiar daca cumparatorul nu se afla la prima achizitie.

“Vrem sa vedem daca putem extinde Prima Casa si Prima Masina pentru o casa si pentru o masina, nu neaparat sa fie prima”, a declarat Valcov luni la audierea sa in cadrul Comisiei Buget Finante Banci din Camera Deputatilor, informeaza Mediafax.

BankingNews.ro ii spune ministrului de Finante ca Programul Prima Casa prevedea de ceva ani posibilitatea achizitiei unei locuinte prin Program, chiar daca nu era PRIMA CASA. Conditia era sa detii in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Programul Prima Casa, in suprafata utila mai mica de 50 mp.

Dupa ce Ghetea le-a explicat ca nu exista nicio “usa” de la CEC Bank care duce spre Banca de Dezvoltare, acum o cauta pe cea de la Eximbank

Dupa aceasta mica “scapare”, ministrul a punctat ca vrea pentru anul viitor infiintarea Bancii de Dezvoltare, proiect adus in discutii de mai multe ori in ultima perioada, prin infiintarea unei institutii distincte sau pe baza structurii EximBank, optand pentru a doua varianta.

“Mai facil ar fi prin EximBank decat printr-o banca noua. Institutia va finanta proiecte prioritare in infrastructura, energie si mediu, proiecte ale autoritatilor publice locale, confinantarile pentru fondurile europene, cresterea eficientei energetice, sprijinirea fermierilor, in educatie prin sustinerea acordarii de credite pentru studii post-liceale. O banca de dezvoltare se finanteaza prin emiterea de obligatiuni si atragerea de credite de la institutii financiare internationale”, a spus Valcov.

In urma cu o luna, un alt ministru, Florin Jianu, declara ca infiintarea unei banci de dezvoltare a Romaniei, eventual prin transformarea CEC Bank, nu trebuie “sa se impiedice de o persoana sau alta”, referindu-se la o declaratie a presedintelui CEC Bank, Radu Ghetea, care nu sustine ideea.

Gabriela DINU

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)