OTP Bank recomanda clientilor cu credite in franci elvetieni sa le pastreze in aceasta moneda, intrucat cursul valutar pentru CHF va cobori in circa doi ani, pe parcurs ce economia europeana se va intari, iar francul nu va mai actiona ca o moneda de refugiu, afirma directorul general, Laszlo Diosi. “Creditele in CHF sunt pe termen lung si cred ca de acum, cand cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potentialul va fi mai bun cand economia europeana se va imbunatati. Sincer, cred ca in doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro. Recomand clientilor sa-si pastreze creditele in CHF pentru ca nu poate fi mai rau de atat, dar exista un mare potential pentru imbunatatire”, a declarat Diosi dupa un eveniment de lansare a Fundatiei Dreptul la Educatie, care va promova educatia financiara in randul liceenilor.

In perspectiva unei alte crize economice care ar putea aparea dupa o perioada de crestere, si, avand in vedere ca imprumuturile imobiliare sunt contractate pe o perioada de cel putin 20-25 de ani, Diosi apreciaza ca situatia clientilor nu s-ar putea deteriora mai mult decat in criza inceputa in 2008, in timp ce aprecierea cursului valutar pentru francul elvetian nu ar fi mai mare.

“Nu cred ca va fi mai rau. Chiar si in acest an paritatea CHF/euro ar fi fost 1,3 daca nu ar fi fost criza din Ucraina. Cursul de CHF a crescut mult dupa ce a inceput criza pentru ca este o valuta de refugiu, dar nu va mai dura mult. Cand a fost cursul sub 1,1 CHF/euro a fost o mare panica, am avut niste clienti care au vrut sa schimbe in lei, dar i-am convins sa nu faca aceasta transformare si a fost o decizie buna, pentru ca dupa niste zile cursul a revenit la 1,2-1,24 CHF/euro”, a spus directorul bancii.

Despre 2007-2008. “Cred ca a fost o greseala comuna, si a bancilor, si a populatiei, si a autoritatilor”, spune seful OTP.

Diosi apreciaza ca romanii au nevoie de reglementari mai stricte la conditiile de creditare, intrucat in 2007-2008, cand BNR a relaxat politica de creditare, multi si-au luat credite pentru masini scumpe si pentru case, indatorandu-se foarte mult in perspectiva unor salarii mai mari si a cresterii valorii imobilelor.

“Cred ca a fost o greseala comuna, si a bancilor, si a populatiei, si a autoritatilor”, spune seful OTP.

El a aratat ca, la nivelul bancii pe care o conduce, nivelul de credite neperformante s-a stabilizat din 2013, fara a mai inregistra cresteri.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)