Nicolae Cinteza a catalogat drept “foarte periculoase” afirmatiile potrivit carora la CEC Bank s-ar fi produs multe ilegalitati, intr-o discutie legata despre creditul acordat de catre banca de stat Ioanei Basescu, fiica cea mare a presedintelui.

Acesta spune ca aceste afirmatii trebuie acoperite si de dovezi si ca pot avea efecte nebanuite asupra unei banci, mergand pana la probleme de lichiditate. Insa, in cazul CEC, banca este ocrotita de nivelul de lichiditate pe care il are.

“Sa zici ca s-au comis ilegalitati e foarte periculos, pai, daca ar fi fost o banca fara lichiditati, care sa se imprumute de pe piata interbancara, va garantez ca fiecare banca mama ar fi transmis subsdiarelor sa nu mai faca tranzactii cu CEC (…) Norocul nostru e ca CEC Bank e o banca mare, care are lichiditate si este creditor net pe interbancar”, a declarat Cinteza
“Aduceti-va aminte ce s-a intamplatr cu Marfin si celelalte banci in perioada Bank of Cyprus. incepuse lumea sa retraga bani. Acolo avea bani un fond de garantare care daduse garantii unor banci”, a explicat Cinteza.

Intrebat daca schimbarea conducerii de la Fondul de Garantare a intreprinderilor Mici si Mijlocii si de la Fondul Roman de Contragarantare au avut efecte asupra stiuatiei acestora, oficialul BNR a raspuns ca s-a observat foarte repede o presiune din partea bancilor.

“Din pacate da, neperformanta a crescut brusc, ca urmare a faptului ca dupa evenimentele mediatizate puternic, bancile nu au mai restructurat niste credite si au trecut la executarea garantiilor. La randul lor, fondurile de garantare se indreapta catre fondurile de contragarantare”, a spus Cinteza.

Directorul BNR a completat ca in lumea financiara orice vorba aruncata produce miscari de fonduri si poate fi foarte periculoasa.

“Nu presa este vinovata, pentru ca presa mediatizeaza ceea ce primeste. isi face treaba si este rostul ei sa redea declaratii, sa afle raporate. Dar sunt informatii a caror transparenta trebuie sa fie limitata, si e limitata de lege. Cum sa spun ce tranzactii s-au derulat prin contul lui X sau Y? Daca exista o lege speciala pot s-o fac”, a mai spus Cinteza.

El a aratat ca BNR poate face controale punctuale la solicitarea actionarilor, iar ulterior a declarat ca Ministerul Finantelor a cerut, miercuri, bancii centrale realizarea unei astfel de verificari pentru creditul acordat Ioanei Basescu.

In urma cu o saptamana, ministrul Dan sova declara ca “in mod evident sunt niste ilegalitati acolo care trebuie analizate. Ilegalitatile sunt la CEC in primul rand. Pentru mine, intrebarea simpla este una singura: un cetatean al Romaniei, X, avand veniturile doamnei Ioana Basescu, si situatia financiara a domniei sale, exact aceea care este, nici nu o stiu exact, ca nu m-a interesat, putea obtine acest credit de la CEC in conditii identice? Da sau nu?”, a spus ministrul.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)