Conform datelor Ministerului de Finanțe raportul deficit bugetar/PIB s-a intensificat la 6.36% în perioada ianuarie-septembrie 2020 (de la 2.55% în intervalul similar din2019), evoluție determinată de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent: ajustarea PIB-ului și implementarea de măsuri de susținere a economiei.

Într-o conferință de presă, ministrul Florin Cîțu a anunţat că “economia globală trece prin cea mai mare criză din ultimii 100 de ani”, iar deficitul bugetar pe primele nouă luni ale acestui an este de 6,36% din PIB, sau 67,27 miliarde lei.

În primele 9 luni, pandemia de Covid ne-a costat 37,12 miliarde de lei.

“România trece alături de economia globală prin cea mai mare criză din ultimii 100 de ani. Nu o spun eu, o spun toţi cei care se uită azi la economiile globale. Şi totuşi, tot ei spun, şi din ce în ce mai mulţi vin şi confirmă, România va trece peste această perioadă cu o situaţie mult mai bună decât o estimau toţi analiştii, Comisia Europeană şi alţii. Şi scenariul de bază, revenirea în V, este un scenariu care va fi confirmat şi este confirmat de date. După 9 luni de zile, execuţia bugetară arată un deficit de 6,36% din PIB, sau dacă vreţi în cifre 67,27 miliarde lei”, a declarat ministrul Finanţelor.Î

Conform datelor MFP, execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 54,77 miliarde lei (5,18% din PIB), din care mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.

În primele nouă luni din 2019, execuţia bugetului general consolidat a consemnat un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB.

Pe ce s-au dus banii din buget?

  • cheltuieli ⬆️ 15%
  • salarii bugetari ⬆️ 6,5%
  • achizitii bunuri ⬆️ 12,7%
  • dobanzi ⬆️ 25,8%
  • investitii ⬆️ 23%
  • sume virate UE ⬆️ 44%

Pentru a acoperi “gaura” din buget de 67 mil lei, MFP se împrumută

Statul s-a împrumutat cu 1.6 miliarde EUR (peste volumul programat de 700 milioane EUR), printr-o emisiune de titluri scadente în noiembrie 2022, la un cost mediu anual de 0.39%.

La licitația suplimentară, MFP a atras 45 milioane RON prin obligațiuni cu scadența octombrie 2030, la un cost mediu anual de 3.56%.

Tot in această săptămînă, Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de titluri scadente în octombrie 2030 și s-a împrumutat cu 415.5 milioane RON (peste volumul programat de 300 milioane RON), la un cost mediu anual de 3.56%, în scădere cu 29 puncte bază față de nivelul înregistrat la jumătatea lunii septembrie.

În octombrie statul român a atras 6.2 miliarde lei (cu 21.9% peste volumul programat) și 1.6 miliarde euro de pe piața internă pentru nevoile bugetare curente.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)