Viceprese­dintele Raiffeisen Bank, Vladimir Kalinov, responsabil divizia de retail, a explicat la ZF Live ca pot exista situatii in care un client cu un depozit pe termen scurt poate sa incaseze la scadenta mai putini bani decat a depus, dar numai in situatia in care alege sa retraga banii de la ghiseu si nu de la bancomat sau printr-un transfer bancar.

„Daca este vorba de numerar, exis­ta cheltuieli de procesare, transport si securitate. Acest cost a existat si inainte si a fost foarte transparent, numai ca astazi, ajungand la un nivel redus al dobanzilor, efectul este simtit de clienti mult mai profund“, a explicat Kalinov.

Cat te costa retragerea banilor din depozit, de la ghisel bancii

In cazul retragerii banilor de la ghiseul bancii, media comisionului platit de client se situeaza la 0,50% – Garanti Bank, ING Bank, UniCredit Tiriac Bank, BCR, BRD, Bancpost, Millennium Bank, Raifeisen Bank, Intesa Sanpaolo Bank, etc.

Exista si situatii in care banca nu te taxeaza, daca retragerea banilor se face imediat la scadenta. Exemple intalnim la Alpha Bank, Banca Carpatica, CEC Bank, Banca Romanesca, Piraeus Bank, OTP Bank, Banca Feroviara, sau ProCredit Bank – comision 0% – pt sume retrase  la scadenta. Daca acest lucru nu se intampla, bancile te taxeaza cu 04%- (BC, Alpha Bank), 0,5% (CEC Bank, BROM, Piraues, OTP), 0,55% (ProCredit).

Costurile percepute de banci pentru retragerea banilor cash se situeaza intre minim 2,5 lei (la Raiffeisen Bank) si 10 lei (la ING Bank)

Unele banci explica ce inseamana “data scadenta”

Alpha Bank –  “Banca nu percepe comision de retragere numerar, in cazul in care retragerea de numerar se efectueaza in ziua scadentei si/sau in urmatoarele trei zile lucratoare. Scutirea de comision de retragere numerar se aplica pentru o singura tranzactie reprezentand maxim suma depozitului si a dobanzii.

Si ProCredit Bank explica clientilor sai ce inseamana la scadenta: in termen de 5 zile, poti retrage banii fara penalizari.

La Volksbank, retragerea de numerar de la ghiseu este zero in ziua scadentei depozitului si in urmatoarele doua zile, dupa care se ridica la 0,4%, conform tarifelor standard ale bancii. Si Banca Transilvania are acelasi tarif de 0,4%.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)