Datele BNR arata ca romanii au ajuns in octombrie sa detina doua recorduri negative: au parte de cele mai scazute dobanzi la depozitele pe care le constituie la banci si de aici rezulta al doilea record: economisirea este la cel mai scazut nivel. Daca romanii nu isi mai duc economiile la banca sau doar investesc in produse de folosinta indelungata, asa cum arata datele ce indica cresteri ale consumului, ramane sa analizam in prima parte a anului viitor. Pana atunci, vorbim despre economii tot mai putine si dobanzi la depozite tot mai aproape de zero!

Economisirile in lei din perioada ianuarie-septembrie au atins valoarea minima a ultimilor sapte ani, adica dupa debutul crizei pana acum, potrivit BNR. Bancile aveau depozite in lei atrase de la populatie si companii in valoare de 164 miliarde de lei, in scadere cu 16 miliarde de lei fata de acelasi interval de anul trecut.

Si dobanzile platite de banci pentru depozitele constituite de clienti inregistreaza un nou record: avem cele mai mici dobanzi din istorie. Media a fost de 1,4% pe an, cu un punct procentual mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2014.

Grecia, problema majora. Depozitele bancilor grecesti s-au topit dupa criza elena

Depozitele Piraeus Bank, au inregistrat o scadere de 29% fata de anul trecut. Potrivit datelor de la Atena, depozitele subsidiarei din Romania au ajuns la finele lunii septembrie la aproximativ 768 mil. euro (echivalentul a 3,4 mld. lei).

Si depozitele Alpha Bank, cel mai mare jucator din sistem cu actionariat elen, au scazut cu 23% in perioada septembrie 2014-septembrie 2015. Depozitele Alpha Bank insumau aproape 1,2 mld. euro, in scadere cu 273 mil. euro fata de aceeaşi perioada din 2014.

Si BCR a inregistrat o scadere usoara

Depozitele de la clienti au fost in usoara scadere cu 0,5% la 39.731,7 milioane RON (8.994,0 milioane EUR ) la 30 septembrie 2015, fata de 39.922,6 milioane RON (8.905,7 milioane EUR) la 31 decembrie 2014, anunta banca.

Exista si banci care au inregistrat cresteri 

Banca Transilvania a anuntat ca soldul depozitelor atrase de la clienti a crescut cu 8,3% fata de nivelul de la sfarsitul anului 2014. Si Depozitele Grupului BRD au continuat sa creasca, cu 7,1% fata de 31 decembrie 2014 si cu 13,1% fata de 30 septembrie 2014, a anuntat banca.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)