Sistemul bancar din Romania nu duce lipsa de bani, ci de clienti bancabili, este deja un lucru stiut, insa punctat mereu de bancheri. Prezenti la masa rotunda –  ‘Lichiditati exista. Ce facem cu ele?’, bancherii au recunoscut ca esta este principalul motiv pentru care nu este reluata creditarea. Cu alte cuvinte, bancile prefera sa depuna banii disponibili in facilitatea de depozit de la BNR cu o dobanda de 0,5% pe an. “Apelarea la facilitatea de depozit de 0,5% este o solutie de ultima instanta”, a afirmat Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, potrivit Agerpres.

Bancile sunt bine finatate, nu au nevoie de banii clientilor

La randul sau, Mihai Bogza, presedintele Bancpost, a precizat ca toate bancile ‘stau cu ochii pe cresterea creditului’. Potrivit acestuia, insa, intrebarea este in ce masura se poate gasi o cerere bancabila pentru aceste credite. Seful Bancpost a aratat ca, de obicei, contra-argumentul in aceasta problema este ca Romania ramane in continuare la coada Europei in ceea ce priveste gradul de intermediere financiara, respectiv raportul credite/PIB. Insa, ceea ce, la nivel macroeconomic, pare a arata destul loc de crestere a creditarii, la nivel microeconomic arata exact pe dos, firmele si populatia fiind supraindatorate, considera Mihai Bogza.

In context, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, sustine ca raportul dintre serviciul datoriei si venitul disponibil al gospodariilor din Romania este al doilea cel mai mare din Europa, dupa Cipru, pentru ca gospodariile romanesti s-au supra-indatorat, ele avand si un venit disponibil mult mai mic decat cele ale celor din strainatate. ‘La nivelul intreprinderilor, de asemenea, raportul dintre datorie si capital propriu este de peste 200%, cand norma in Europa este de 100%’, a explicat Valentin Lazea.

Astfel, bancile care au exces de lichiditate au la dispozitie mai multe variante: rambursarea anticipata a liniilor de finantare, reducerea dobanzilor la depozite astfel incat sa determini o serie de clienti sa plece, investitii in titluri de stat sau alte investitii. Toate aceste masuri presupun, insa, costuri pentru banci.

Referitor la retragerea banilor din tara de catre bancile mama, bancherii prezenti la evenimentul de joi sustin ca nu este vorba de o lipsa de incredere in Romania, ci de lipsa clientilor bancabili.

‘In Romania nu asistam la un proces de retragere voluntara a bancilor din economie, proces determinat de lipsa increderii. Rambursarea unor linii de finantare catre bancile mama este determinata, in principal, de faptul ca bancile nu au o intrebuintare lucrativa pentru acesti bani si incearca sa evite plata inutila a unor dobanzi’, a explicat Petre Bunescu, director general adjunct al BRD – Groupe Societe Generale.

La randul sau, Florin Danescu, presedinte executiv al ARB, a precizat ca ‘nu se poate pune problema unei neincrederi a bancilor in economia romaneasca, cat timp in Romania peste 90% din finantarea existenta provine de la banci’.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)