Criza i-a facut pe romani sa stranga cureaua si sa puna deoparte bani albi pentru zile negre. Astfel, in ultimii trei ani depozitele din banci au crescut cu echivalentul a 40 de miliarde de lei, in timp ce soldul creditelor a ramas relativ constant. De fapt, ultimele trei luni ale anului 2011 constituie cel de-al treilea trimestru consecutiv de crestere a valorii totale a depozitelor bancare, aceasta atingand varful ultimilor trei ani, respectiv 309,4 miliarde lei, adica 72 miliarde euro, (+3,7%), arata o analiza realizata de Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul Bancar (FGDB).

Rezultatul a fost determinat de evolutia ascendenta inregistrata la nivelul institutiilor de credit participante la FGDB, cu o variatie trimestriala de +4,1%. In schimb, valoarea depozitelor la sucursalele bancilor straine din Romania a cunoscut un declin cu 2,1%. Cele 33 de institutii de credit participante la Fond concentrau, la 31 decembrie 2011 , 92,5% din valoarea totala a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din Romania. Cea mai mare influenta la majorarea valorii totale a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond revine depozitelor negarantate ale persoanelor juridice (+2,4 puncte procentuale). Valoarea depozitelor garantate, care reprezenta 50% din valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond, s-a marit cu 3,5% in trimestrul IV 2011, respectiv cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe categorii de deponenti, persoanele fizice si cele juridice au contribuit cu 54,2%, respectiv 45,8% la sporul depozitelor garantate in ultimul trimestru al anului. Din punct de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate in lei au avansat mai rapid decat depozitele in valuta (+5,1% fata de +0,6%), acestea din urma crescand doar in cazul categoriei persoanelor juridice. In raport cu valoarea depozitelor garantate, suma acoperita efectiv de Fond la toate institutiile de credit participante reprezenta 79,1%. Fata de trimestrul anterior, suma acoperita de Fond la finele anului 2011, in ipoteza indisponibilizarii depozitelor la institutiile de credit participante, s-a marit cu 3,1%, ajungand la 113,2 miliarde lei.

La 31 decembrie 2011, 70,6% din valoarea totala a depozitelor garantate corespundea depozitelor de valori sub plafonul de garantare, acestea fiind acoperite integral (valoarea cumulata a compensatiilor potentiale pentru aceasta categorie de depozite este egala cu valoarea depozitelor garantate de valori cel mult egale cu 100.000 euro). Pentru depozitele de valori mai mari, compensatia este limitata la plafonul de garantare, in acest caz valoarea cumulata a compensatiilor potentiale reprezentand 29,3% din valoarea totala a depozitelor garantate ce depaseau echivalentul in lei al 100.000 euro la 31 decembrie 2011. Numarul deponentilor garantati din evidentele institutiilor de credit participante la Fond cunoaste prima crestere dupa o perioada de doi ani de contractie. Fata de 30 septembrie 2011, numarul total al deponentilor garantati s-a marit cu 2,4%, ajungand la 15.608.720 persoane, din care 99,8% sunt acoperiti integral.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)