Fiecare cetatean european va avea dreptul la deschiderea unui cont bancar de baza in orice stat membru al Uniunii Europene, in conditii de transparenta si buna informare privind ofertele furnizorilor acestor servicii, indeosebi in privinta comisioanelor de plata, potrivit unui proiect propus de Comisia Europeana. Propunerea ar putea deveni lege in 3 ani, potrivit NewsDaily

Astfel, orice cetatean european va avea dreptul la deschiderea unui cont de plati prin care sa poata efectua operatiuni de baza, cum ar fi primirea salariului, a pensiilor si a indemnizatiilor sau plata facturilor la utilitati. Obiectivul proiectului de directiva este facilitarea accesului liber la informatii privind comisioanele percepute de banci in vederea compararii ofertei de pe piata si transferului fara obstacole intre furnizorii de servicii. ”

Directiva privind transparenta si comparabilitatea comisioanelor de plata, transferul conturilor de plati si accesul la un cont de plati de baza” prevede accesul tuturor cetatenilor europeni la un cont bancar de baza la orice banca din UE, in urma compararii avantajelori si dezavantajelor oferite de fiecare operator in privinta comisioanelor percepute pentru plati. “Prin facilitarea posibilitatii de a compara comisioanele si de a transfera conturile bancare, speram de asemenea ca bancile vor face oferte mai avantajoase si la costuri mai mici. Propunerea va aduce, totodata, beneficii sectorului serviciilor financiare, oferind stimulente suplimentare in vederea propunerii de produse transfrontaliere si a patrunderii pe piete noi”, a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, intr-un comunicat publicat astazi de Executivul European.

Astfel, directiva cuprinde prevederi privind comparabilitatea comisioanelor de plata, prin care consumatorii sa poata compara comisioanele aplicate conturilor de plati de catre banci si alti prestatori de servicii de plata. Totodata, CE incearca sa stabileasca o procedura simpla si rapida pentru clientii care doresc sa isi transfere contul de plati de la o banca la alta. Directiva prevede ca orice cetatean european isi va putea deschide un cont de plati oriunde in UE, fara a fi rezidentul tarii in care este situata banca sau furnizorul de servicii de plata.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)