Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni au deschis, miercuri, inscrierile pentru Programul “Diaspora Start-up”.

In prima etapa, administratorii de schema de antreprenoriat sunt invitati sa depuna propunerile de proiecte in valoare de maximum 5 milioane de euro prin care se angajeaza sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde acestora subventii pentru lansarea afacerilor in tara.

Potrivit comunicatului, entitatile care intra in parteneriat pentru crearea administratorilor de schema de antreprenoriat pot fi: furnizori de Formare Profesionala Continua autorizati, publici si privati; organizatii sindicale si patronate; membri ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica; autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale); asociatii profesionale; camere de comert si industrie; ONG-uri; universitati; Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acestea; parteneriate intre categoriile mai sus mentionate.

Conditia obligatorie este existenta unui parteneriat cu o entitate a romanilor din diaspora.

Propunerile de proiect pot fi depuse pana la 29 noiembrie, ora 16:00.

In cea de-a doua etapa, cetatenii romani eligibili care doresc sa isi infiinteze o companie pot accesa fonduri in valoare maxima de 40.000 de euro si pot urma programe de formare antreprenoriala de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schema de antreprenoriat.

Sunt eligibili cetatenii romani cu varsta minima de 18 ani, care fac dovada rezidentei sau a domiciliului in strainatate de minimum 12 luni si doresc sa infiinteze o afacere in tara.
MAE-DPRRP are in vedere facilitatea contactului dintre entitatile din Romania care doresc sa colaboreze cu organizatii ale romanilor din strainatate, pentru stabilire de parteneriate in vederea constituirii administratorilor de schema de antreprenoriat. Organizatiile din diaspora interesate de acest program sunt invitate sa trimita date de contact, pana la data de 30 octombrie, la adresa diaspora@mae.ro, pentru a fi incluse intr-o lista ce va fi pusa la dispozitia entitatilor din Romania prin publicare pe site-ul DPRRP si MFE.

Ghidul “Diaspora Start-up” a fost lansat in consultare publica in data de 8 septembrie. Continutul acestuia reflecta propunerile agreate in urma sugestiilor primite din partea potentialilor beneficiari si a publicul interesat, referitoare la activitatile si cheltuieli eligibile, parteneriat si grup tinta.

Schema de antreprenoriat isi propune sa creeze oportunitati de reintoarcere in Romania pentru cetatenii stabiliti in strainatate si sa valorifice abilitatile dobandite de acestia (antreprenoriale si/ sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri in tara.

Sunt considerate eligibile activitatile care urmaresc incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil non-agricol in zona urbana. Prezentul apel va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din Romania, cu exceptia regiunii Bucuresti – Ilfov.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)