“Daca ne uitam prin filtrul legii “darii in plata”, nu conteaza nici cate credite au fost acordate intr-o anume perioada, si nici nivelul de responsabilitate  sau know-how-ul folosite de banci la acordarea acestor credite. Legea “darii in plata” va ataca elementele structurale ale economiei, distrugand valoarea proprietatilor si saracind intreaga populatie, fara sa tina cont de cand sau unde au fost obtinute creditele si de cat de buni platnici au fost sau nu debitorii”, afirma Didier Colin, Director General Adjunct BRD, Managementul riscului, intr-o pozitie oficiala facuta astazi publica.

“BRD este o banca sistemica; prin urmare, nu estimam riscuri in raport cu o anume institutie, ci evaluam riscuri sistemice capabile sa puna in pericol stabilitatea tarii. Nimeni nu indrazneste sa vorbeasca despre cele mai grave scenarii pentru Romania, chiar daca este usor sa vedem ce s-a intamplat in situatii similare. De exemplu, criza din SUA a facut ca bancile sa devina proprietare pe cartiere intregi de locuinte apartinand clasei mijlocii. Pentru ca bancile nu erau pregatite pentru o astfel de situatie  – sa administreze volume uriase de proprietati imobiliare – cartiere intregi au ramas pur si simplu pustii, conducand la dezastre sociale la nivel local si regional. In acelasi timp, spirala falimentelor generate de inghetarea pietei creditului ipotecar a lovit multe sectoare economice – de la cel imobiliar pana la constructii si transporturi, distributie, bricolaj sau chiar profesii liberale precum arhitectii sau inginerii structuristi. S-au pierdut foarte multe locuri de munca. Acest mecanisme sau legi de “plata in natura” au provocat cea mai grava recesiune la nivel mondial dupa criza din 1929. Aceiasi factori toxici tind sa provoace aceleasi rezultate toxice si probleme profunde cu efecte cronicizate.

Chiar daca simtul de raspundere al factorilor de decizie va prevala in ultima secunda, neutralizand aceasta lege, ma tem pentru viitorul cresterii economice din Romania. Aceasta deoarece investitorii se vor gandi de doua ori inainte de a finanta proiecte autohtone, ceea ce este regretabil dat fiind potentialul extraordinar al acestei tari. Cum sper ca deja este evident, consecintele unei astfel de legi merg dincolo de discutii despre suportabilitatea sistemului bancar. Multe institutii financiare – inclusiv Societe Generale, cu ai sai 150 de ani de istorie – au depasit multe situatii de criza. Efectele acestei legi lovesc direct factorii esentiali pentru cresterea economica, precum stabilitatea legislatiei si un acces real si facil la capitalul care asigura dezvoltarea. Romania merita o clasa de politicieni veritabili, capabili sa inteleaga aceste realitati”, conchide Didier Colin, Director General Adjunct la BRD.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)