Guvernul a anunţat oficial că pilonul 2 de pensii va fi opţional, iar proiectul va fi gata până în iunie. Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonului II de pensii reprezintă una dintre priorităţile trimestrului următor, a anunţat joi premierul Viorica Dăncilă.
“Vreau să fac câteva precizări legate de Pilonul II de pensii. Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonul II de pensii reprezintă una din prioritățile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat, dacă contribuie la Pilonul II de pensii. Pentru a face acest lucru, am format o echipă care poartă discuții cu administratorii de pensii private și cu asociațiile de beneficiari de aceste pensii private pentru a crea un cadru nou, un cadru european cu mai multă deschidere pentru economisire și investiții. Ne propunem ca până la sfârșitul trimestrului doi acest cadru legal să obțină avizul ASF și apoi să poată fi aprobat în Guvern”, a spus Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.
Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțaseră la începutul acestei luni că Guvernul lucrează la un mecanism prin care persoanele care contribuie la Pilonul II de pensii, administrat privat, să poată opta pentru un transfer integral la Pilonul I, administrat de stat.
Viorica Dăncilă vorbeşte despre noi reglementari, dar analiştii consideră că vom asista la o “capcană” prin care românii vor trebui să răzbată prin birocraţia statului şi să OPTEZE pentru pilonul II.
 
Ce se urmăreşte? Opțional doar cu numele.
Statul speră ca mulți participanți la sistem să renunțe și în felul acesta să ajungă mai mulți bani la stat, pentru a acoperi o parte din deficit.
Eugen Teodorovici anunță că va fi o concurenţă între Pilonul I şi II.
 
Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe a declarat că se caută „un mecanism pentru a stimula trecerea opțională de la pilonul II la pilonul I”.
Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe: ”Adică până la urmă e o concurenţă. Nu impune nimeni absolut nimic, este doar un mecanism mult mai transparent şi logic trebuie să laşi omul să opteze pentru ce crede că e mai bine pentru viitorul său”.
Statul acționează din nou împotriva celei mai dinamice pături sociale, tinerii activi
Analiştii din piaţa asigurărilor afirmă că ar trebui făcută o campanie corectă, onestă, pe o perioadă de cel puțin jumătate de an, de informare privind funcționarea sistemului de pensii. Ar trebui discutate riscurile și oportunitățile sistemului pentru ca opțiunea să fie făcută în cunoștință de cauză.
Diferenţa între PILONUL I şi PILONUL II

Concret, banii care ajung în pilonul II de la fiecare contribuabil se adună ca într-un cont bancar şi se multiplică până la vârsta pensionarii, pentru ca administratorii de fond privat reinvestesc banii. Randamentul în ultimii ani a fost de 9%.

În PILONUL I, banii virati de angajatii de astazi ajung imediat la pensionari.

Problema pilonului de pensii public este numarul tot mai mare de pensionari si al contribuabililor tot mai puțini. La aceasta realitate se adauga inca una: modul de calcul al pensiei în sistemul public este supus intereselor politice și electorale.

Rezultatul? Nu se ştie dacă va mai avea cine să plătească pentru pensionarii de mâine. Potrivit estimărilor UE, în 15 ani numărul pensionarilor va creşte de la 5,2 milioane, câţi sunt acum, la 7 milioane, în timp ce numărul angajaţilor este în scădere, multi romani apti de munca vor sa plece in strainate.

Astăzi sunt încă multe semne de întrebare. Ramâne de văzut dacă vom găsi răspunsurile în noul cadru legislativ aflat în lucru la Guvern.

Ce se va întâmpla cu contribuțiile deja plătite pentru cei care nu vor mai dori să continue cu pilonul II? Vor merge la stat, vor rămâne în administrare privată sau vor fi plătite celor care au contribuit? Pilonul II va fi opțional pentru cei aflați în sistem sau doar pentru cei care urmează să intre?

 
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)