Un hacker a fost arestat preventiv de Tribunalul București, sub acuzația că face parte dintr-o grupare care acționa pe raza municipiului București și a județelor Argeș și Constanța și care a lansat atacuri tip phishing împotriva unor instituții bancare din România și Italia și a unor companii din SUA.

Pe 29 martie, procurorii DIICOT — Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, au efectuat șapte percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Argeș și Constanța, ocazie cu care au fost găsite și ridicate laptopuri, dispozitive de stocare, telefoane mobile, carduri bancare și aproximativ 150.000 de euro.

În urma perchezițiilor, anchetatorii l-au reținut pe inculpatul S.A.A., pentru constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, fals informatic și acces ilegal în sistem informatic în formă continuată. Ulterior, el a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis luni AGERPRES, în perioada 2016 — martie 2017, în București și județele Argeș și Constanța, a acționat un grup infracțional organizat, specializat în infracțiuni din sfera criminalității informatice.

Sursa citată precizează că, în urma cercetărilor, s-a constatat că membrii grupării au lansat atacuri tip phishing împotriva unor instituții bancare din România și Italia și a unor companii din SUA, fiecare membru având atribuții clare în desfășurarea activității infracționale.

“Astfel, unul dintre membrii grupului a creat pagini web falsificate folosite în lansarea atacurilor, un alt suspect a procurat serverele pentru hosting și pentru rutarea traficului Internet, în vederea ascunderii adevăratelor adrese IP de conectare, în timp ce o altă parte a grupării a avut atribuții privind valorificarea cardurilor bancare obținute în urma atacurilor phishing, prin achiziționarea de bunuri on-line”, susțin procurorii.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

SURSA – Agerpres

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)